Начало Общество Отбелязваме Деня на 13-те поименни безсмъртни българи

Отбелязваме Деня на 13-те поименни безсмъртни българи

Ваклуш Толев дава идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи

СПОДЕЛИ
безсмъртни българи

Ваклуш Толев дава идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи

На датата 28 август през 1943 г. умира Цар Борис Трети. Половин век по-късно – на 28-ми август 1993 г., по повод 50 години от кончината му, за първи път е прокламирана от Ваклуш Толев идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи.
Вижте свободните работни места в Бюро по труда-Панагюрище

За първи път Денят е отбелязан през 1998 г., а Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена, съгласно Решение на Общински съвет на гр. Велики Преслав, от 28 януари 2003 г.
Това са: Цар Борис Трети – Обединител, Хан АспарухКняз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Воин на оскърбените българи.

Ваклуш Толев, известен като Учителят на Мъдростта
Ваклуш, е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика, сред които „История и теория на религиите“ в три тома, „Духовните дарове на България“ в два тома