Начало Общество Говорeща карта на диалектите в България

Говорeща карта на диалектите в България

СПОДЕЛИ

 Говорeща карта на диалектите в България подготвя екип от лингвисти от БАН. Тя няма да бъде озвучавана от актьори, а с гласовете на автентични баби и дядовци от различни части на страната, които ще приказват така, както говорят помежду си на село. Това съобщи доц. д-р Анна Кочева от секцията по диалектология и лингвистична география при Института по български език към академията.

Електронният вариант на картата вече е готов и може да бъде видян на интернет адрес http://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/. Тя обаче все още е безмълвна. Към момента потребителят само може да я разгледа и види границите на близо 100 говора в България и извън нея в райони, заселени все още с българи, като територията около Скопие, части от Албания, Северна Гърция, Южна Румъния и Западните покрайнини. Предвижда се скоро с кликване върху дадено селище да се отваря прозорец, където ще могат да се изчетат характерните особености за този диалект, в това число и на лексикално ниво. Към момента обаче в правоъгълника излиза само наименованието на говора. Предвижда се картата да бъде отпечатана и на хартия до 24 май, като тя ще се сгъва по подобие на пътните карти.

Някои се шегуват, че диалектната ни карта е на три морета. Нейната задача е да представи българския диалектен език в неговите историко-географски граници, поясни каза още доц. Кочева и подчерта, че има разлика между езикова и държавна територия.

Картата е направена за няколко месеца. Освен от доц. Кочева в разработката са участвали още от доц. Лучия Антонова, доц. Славка Керемедчиева и доц. Лиляна Василева.

Източник:  dunavmost.bg