Начало Култура Представиха книгата „Медальонът” в Градска библиотека

Представиха книгата „Медальонът” в Градска библиотека

67
0
СПОДЕЛИ

галина златарева

Снощи  в Градска библиотека „Стоян Дринов” гостува българската писателка Галина Златарева. Поводът бе представянето на романа „Медальонът”. Другият организатор на срещата беше клуб „Съхрани българското” с председател Елисавета Георгиева. Откриването направиха танцьорите на „Средногорска жарава”, а след това директорът на библиотеката Стефан Рапунджиев представи накратко авторката и анонсира съдържанието на книгата.

Романът представлява художествено-биографичен разказ за живота и делото на Гавраил Груев Хлътев – Георги Бенковски, но представен по един различен начин. В съдържанието му се преплитат минало и настояще. В него се разказва за живота и делото на Бенковски, за Априлското въстание, но в същото време върви и трета сюжетна линия, която представя живота на американеца Джорд Бенковски, който се намира в България.

Целта на авторката, както тя самата сподели, е да представи на читателя българската действителност, погледната отстрани. Романът описва всичко, което се случва в нашите земи и в европейските кръгове на дипломацията. Старинният медальон, всъщност, е принадлежал на Георги Бенковски – една от най-значимите фигури на Априлското въстание. Този медальон прекосява континенти и три века, за да стигне до нас и по този начин да направи мост между минало ни и нашето съвремие. Романът обхваща няколко бурни десетилетия в европейската история – от 40-те до средата на 80-те години на 19-и век, има и съвременни сюжетни линии. Книгата ни среща с могъщия Бисмарк, монарси, дипломати, военни, революционери, обикновени селяни. По завладяващ начин писателката гради и образа на Бенковски. Останал сирак в родната Копривщица, той отрано започва да учи занаят, съвсем млад става и търговец. Пътува, организира кервани, живее в Истанбул, Измир, Александрия, Букурещ. И така до момента, в който започва да се замисля за съдбата на своя народ и от Египет, от Александрия, се озовава в Букурещ, в революционната среда на българските емигранти. За да се утвърди, след това, като най-значимият лидер на въстанието.

Събитията в романа и всичко случващо се около Бенковски са подкрепени с исторически факти. Авторката сподели, че повече от четири години й е отнело написването му. В сюжета присъстват имена на хора, които реално са живели.

В интересния разговор между Галина Златарева и панагюрските читатели Бенковски беше определен като първия наш държавен глава. Акцентът на изводите за неговата личност падна върху факта, че той е бил отличен организатор, дори и не толкова образован. По негово нареждане  знамето, ушито от Райна Княгиня, е станало правителствено знаме. В годините на всенародна съпротива  се изработва военен устав. Бенковски създава различни войскови части, държи да има преглед на войската. Работи с цялата си организаторска мощ за изграждането на държавата България.

В края на срещата авторката сподели, че именно ние сме тези, от които зависи съдбата ни. И това, което искаме да се промени, зависи от нас самите. Подобно на осъзнаването на Бенковски, който е осмислил нуждата от промяна и е предпочел сам да я извоюва, като отдаде живота си в името на свободата на България. Искреното желание на авторката е, както тя самата сподели, да накара младите хора да погледнат към себе си и към онова, което се случва в наши дни, през очите на миналите събития.

DSCI4858

DSCI4848