Начало Култура Градската библиотека почете Павел Вежинов с прожекция на „Специалист по всичко“

Градската библиотека почете Павел Вежинов с прожекция на „Специалист по всичко“

109
0
СПОДЕЛИ

Събитието е по случай 100 години от рождението на писателя

Мария Маслева

vejinovНа 9 ноември 2014 год. се навършват 100 години от рождението на Павел Вежинов –  един от най-обичаните български журналисти, писатели-белетристи и сценаристи. По този повод Столична библиотека съвместно с НБКМ „Св. Св. Кирил и Методий“, издателство „Ентусиаст”, издателство „Сиела”, Българската национална филмотека, Националния литературен музей и Института по литература при БАН организира Дни на творчеството на Павел Вежинов по случай 100 години от рождението му. Градска библиотека “Стоян Дринов“ взе участие в инициативата „Да посветим един ден на Павел Вежинов“, с прожекция на филма “Специалист по всичко“. 

Вежинов е автор на множество сборници с разкази („Улици без паваж“, „Дни и вечери“, „На пост“ „Дъх на бадеми“, „Сините пеперуди“,“Синият камък“), повести („Бариерата“, „Езерното момче“, „Втора рота“, „Далеч от бреговете“, „Произшествие на тихата улица“), романи („Синият залез“, „Звездите над нас“, „Малките приключения“, „Гибелта на Аякс“, „Нощем с белите коне“, „Малки семейни хроники“) и филмови сценарии („Бариерата“, „Следите остават“, „Зарево над Драва“,„Тримата от запаса“„ Специалист по всичко“, „Среднощна среща“, „На всеки километър“, „Нощем с белите коне“, „Произшествие на сляпата улица“).

Павел Вежинов е и един от най-превежданите български автори. Той е създател на модерната българска градска проза, автор на софийския стил в белетристиката, уникален  столичен разказвач. Това, което е Байлово за  Елин Пелин, за Вежинов е Софийската улица. Като рожба на града той не остава равнодушен и към такъв феномен на времето ни като спорта (повестите „Знамена над стадиона” и „Двубоят” и романа „Голямата стъпка”).

Сътвореното от Павел Вежинов е класика, той остави творби, които продължават да са наше духовно притежание, продължават да вълнуват и обогатяват и такава ще е съдбата им и в бъдещето. По думите на Атанас Свиленов „Той беше ентусиаст до края на дните си. Беше от ония, които проправят пътищата, за да вървят и другите след него. Може би заради това и в бъдното ще остане все така близо до нас!”