Начало Здраве Грипът настъпва, ваканция е обявена в много градове

Грипът настъпва, ваканция е обявена в много градове

СПОДЕЛИ

Болните от грип в последните седмици се увеличават и вече в няколко области в страната е обявена грипна епидемия, а учениците в различни градове са в грипна ваканция тази седмица.

През изминалата седмица (20 – 26 януари) общо 380 356 души в цялата страна са търсили лекарска помощ, като болните от грип и остри респираторни заболявания са близо 7 хиляди по данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много са заболелите в София-град – 2602 души, но като дял от населението заболеваемостта не е от най-високите – 196 на 10 хил. души. Най-висока е заболеваемостта в Благоевград – 433 на 10 хил. души, където още преди седмица бе обявена грипна епидемия. Висок е делът на болните (над 230 на 10 хил. души) и в Хасково, Монтана, Пазарджик и Кърджали. Средната заболеваемост за страната е 176 на 10 хил. души.

От днес в грипна ваканция са учениците в областите София-град, Бургас и Хасково. Грипна ваканция е обявена и в общините Асеновград, Луковит, Павликени и Сухиндол, както и в част от училищата в Пловдив, Кюстендил, Враца, Габрово и Силистра.

Обявяването на грипна ваканция става по преценка на регионалните управления по образованието. Учениците могат да бъдат разпуснати и в области, където още не е обявена епидемия, с цел да се ограничи разпространението на заразата.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова изрази увереност пред Би Ти Ви, че грипната ваканция няма да се отрази на процеса в засегнатите училища и учениците там могат да наваксат в края на срока. „Колегите могат спокойно да направят ново разпределение на своята работа със съответния клас, така че да няма ощетени ученици по отношение на материала“, каза тя и допълни, че никой не чака последната седмица на срока, за да бъде оформена оценката му.

Тя посъветва учениците да не се събират навън и на големи групи са времето на ваканцията, като изтъкна, че смисълът ѝ е да се ограничат контактите, за да не се разпространява грипът.