Начало Общество Грипна ваканция е обявена за всички училища на територията на област Пазарджик...

Грипна ваканция е обявена за всички училища на територията на област Пазарджик от 21 до 23 януари включително

СПОДЕЛИ

Зам.-областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров съобщи решението за обявяване на грипна ваканция на Областния щаб за борба с Грип и Острите респираторни заболявания, който заседава днес в Областна администрация. Кожухаров призова учениците да спазват стриктно указанията за ограничаване на контактите и масовите събирания в дните на грипната ваканция. Началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова уточни, че към днешна дата процентът на отсъстващите от учебни занятия ученици доближава 30 %. По данни на РЗИ през тази седмица е регистрирана възходяща градация на заболеваемостта от Грип и ОРЗ в област Пазарджик. В Националната референтна лаборатория от изпратените 15 проби са изолирани 3 случая на щам N1H1 – „Мичиган“, подобен на „Свинския грип“, и 3 H3N2 – „Сингапур“. Очаква се пикът на заболеваемост да бъде идната седмица. На 23 януари Щабът ще решава дали да прекрати или удължи срока на грипната епидемия.

Грипна епидемия за област Пазарджик беше обявена на 17 януари. От РЗИ Пазарджик са разпоредени и следните противоепидемични мерки:
1. Да се преустановят плановите консултации на здрави бременни и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации.
2. Да се преустановят свижданията в лечебните заведения за болнична помощ.
3. Да се преустановят оперативните интервенции, с изключение на спешните и неотложните.
4. Да се обърне внимание на организацията на медицинското обслужване на населението.
5. В детските заведения да се провежда качествен ежедневен филтър, текуща дезинфекция и редовно проветряване на помещенията.
6. Да се спре провеждането на тържества в училища, детски ясли и градини.
7. Да се съобщават ежедневно наблюдаваните усложнения.