Начало Общество Фондация „Асарел“ подкрепи книга на правнука на Райна Княгиня

Фондация „Асарел“ подкрепи книга на правнука на Райна Княгиня

СПОДЕЛИ
restorant

Точно в деня, в който честваме 163 години от рождението на великата знаменоска на Априлското въстание, в „Асарел-Медет“ гостува правнукът на Райна Княгиня Асен Дипчев. Поводът бе негов творчески проект, който предстои да види бял свят през март. Става дума за стихосбирката „Вода и кръв“, чието издаване е подкрепено от Фондация „Асарел“, съобщават от предприятието.

В книгата са намерили място силата на рода, паметта, отечеството, вярата и страданието, но и надеждата. „Водата е живот, но кръвта е свята..“, казва в едно от произведенията си авторът. 


Дипчев идва за втори път в „Асарел-Медет“. Първият е преди много години по професионален повод. Той е проектант по професия и е поканен тук, за да изпълни поръчка на компанията за съоръжение в Обогатителна фабрика „Асарел“. Весел и остроумен, той е незаменим събеседник, но когато стане дума за знаменитата му прабаба, Асен Дипчев предпочита да отговаря със стихове. Сякаш всичко по тази тема е казал във финала на стихотворението си „В къщата на баба Райна“:

„…Извисена тя подпира Небето…
Силна. Свята. Богата. И….бедна.
А денят ни, понесъл си битието,
се прекръсти. И на сянка приседна. “