Начало Любопитно Хапче може да спре напълняването на средна възраст

Хапче може да спре напълняването на средна възраст

СПОДЕЛИ

palasУчени от университета на Абърдийн откриха, че сигнали в мозъка, които ни казват да спрем да ядем, когато сме се нахранили, стават по-малко ефективни с напредъка на възрастта. За щастие лекарство, разработено от тях, би могло да помогне на хората с наднормено тегло да отслабнат, пише британският в. „Телеграф“.

Нещо повече – то може да бъде приемано и от хора на 20- и 30-годишна възраст и по този начин да се предотврати самото напълняване.

Когато сме млади, хормоните в мозъка ни казват кога сме сити и съответно спираме да ядем.  Колкото повече остаряваме обаче, толкова по-зле започва да работи тази система“, казват учените. Макар и да не става въпрос за кой знае какво напълняване, те твърдят, че допълнителните хапки могат да доведат до 450 гр повече всяка година. А в дългосрочен план това би било проблем.

Благодарение на новото лекарство, наречено Lorcaserin, това ще се промени. То кара сигналите в мозъка да заработят отново на пълни обороти. Засега се продава единствено в САЩ. Все още не е достъпно на територията на Европа.

Там Фрай от Националната фондация по наднормено тегло обаче е против взимането на подобни лекарства от млади хора. Според него „хората трябва да се самоконтролират, а да не разчитат на медикаменти.“