Начало Здраве Хиляди протестират в Австрия и Австралия срещу Ковид мерките

Хиляди протестират в Австрия и Австралия срещу Ковид мерките

СПОДЕЛИ

Десетки хиляди излязоха на улиците в Австрия и Австралия в събота с нарастващ гняв поради новите ограничения срещу Ковид-19, наложени в опит да се противодейства на възобновяващата се пандемия, което предизвика бунтове в холандски град и френски остров, предаде АФП в обобщаващ репортаж, предаде БГНЕС.

Европа се бори с нова вълна от инфекции и няколко държави затегнаха ограниченията, като Австрия в петък обяви частично национално блокиране – най-драматичните ограничения в Западна Европа от месеци. Други нации на континента прибягват до не така строги ограничения, често избирайки да забранят на неваксинирани хора да посещават ресторанти и барове. Около 35 000 излязоха на протест в Австрия, хиляди демонстрираха в хърватската столица Загреб, а в Холандия имаше протести от по-малък мащаб. В Сидни около 10 000 протестираха, а в други големи австралийски градове имаше акции срещу въведената от властите задължителната ваксинация за служителите с определени професии. „В Австралия, където фанатичен култ управлява нашата бюрократична система на здравеопазване, казват, че е добре (да се ваксинират деца)“, каза десният политик Крейг Кели пред събралото се множество в Сидни под бурни аплодисменти. Протестите в петък в холандския пристанищен град Ротердам бяха помрачени от насилие, когато полицията откри предупредителни изстрели, след като протестиращите започнаха палежи. Двама души са настанени в болница с огнестрелни рани. През нощта имаше палежи и грабежи на френския карибски остров Гваделупа, където беше наложен нощен полицейски час. Хиляди се събраха в събота в центъра на Виена, в отговор на призив на крайнодясната Партия на свободата на Австрия (FPO). „Не е нормално правителството да ни лишава от правата ни“, каза 42-годишната учителка Катарина Гиршер, която е пътувала шест часа, за да се присъедини към протеста. „Правителството иска да ни раздели. Трябва да останем единни.“

От понеделник на 8,9 милиона австрийци няма да могат да напускат дома си, освен да отидат на работа, да пазаруват стоки от първа необходимост и да спортуват. Първоначално ограниченията ще продължат 20 дни, а след 10 дни ще бъде направена нова оценка на ситуацията.

Ваксинацията срещу Ковид-19 в Австрия ще бъде задължителна от 1 февруари следващата година. Организаторите отмениха протеста в Холандия в събота, но няколкостотин души все пак се събраха в Амстердам, а толкова демонстрираха и в Бреда. Групата, която отмени митинга в Амстердам, заяви във „Фейсбук“, че е взела това решение, след като през „изминалата нощ в Ротердам се разрази истински ад“. Холандският министър на сигурността Ферд Граперхаус каза: „Бутовете и крайното насилие срещу полицията, силите на реда и пожарникарите снощи в Ротердам бяха ужасяващи.“

Френската отвъдморска територия Гваделупа също беше нестабилна през нощта. Полицейски източник е заявил, че по полицейска кола са били изстреляни бойни куршуми. Спортът също преминава през трудни времена, заради пандемията. Германия реши следващия месец Световната купа по ски скокове в Клингентал да се проведе при закрити врати. Във Франция обаче ликуващи скиори излязоха по пистите, тъй като курортите отвориха напълно вратите си за първи път от почти две години. „Щастливи сме, че можем да задействаме лифтовете отново и да работим на 100 процента“, казва служител пред АФП в курорта Вал Торенс в югоизточната част на страната.