Начало Здраве Хората без здравни осигуровки трябва да се обърнат за ваксина към РЗИ

Хората без здравни осигуровки трябва да се обърнат за ваксина към РЗИ

СПОДЕЛИ

Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към РЗИ. Това заяви по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на ваксинационния щаб.

Той уточни, че общопрактикуващите лекари са изпратили писмо с искане за повече конкретика, защото в четвърта фаза, според ваксинационния план, трябва да се включат и т.нар. рискови пациенти.

Милиони хора по света вече са ваксинирани, не е да няма информация, а към нас въпросите от хора със съпътстващи заболявания са много, добави д-р Брънзалов.

Около 77 000 души са ваксинирани у нас до момента страничните ефекти са много малко, категоричен е лекарят.

В началото на март би следвало да започне ваксинацията. Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи, обясни още д-р Брънзалов.

Призовавам пациентите за точност и акуратност, защото 100% ще бъдат давани часове, за да не се стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите, аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично, каза зам.-председателят на БЛС.

Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта д-р Брънзалов.