Начало Здраве Хормоналният баланс в тялото се влияе пряко от дехидратацията

Хормоналният баланс в тялото се влияе пряко от дехидратацията

СПОДЕЛИ
Реклама

Дехидратацията може да причини тревожност и депресия

• Заниженият прием на вода влияе пряко на хормоналния баланс в тялото
• Дехидратацията значително повишава нивата на допамин и кортизол, които водят до тревожност и стрес
• Регулярният прием на вода през деня подпомага доброто настроение

/вижте инфографиката/

Последните изследвания относно връзката между водата и хормоналния баланс показват, че дори 1-2% дехидратация могат да повлияят на основни процеси в тялото като усвояването на хранителните вещества и функциите на отделителната система, а също така да доведат до усещане за тревожност, депресия и стрес.
Водата играе ключова роля за функционирането на тялото. Тя може да помогне организма да се възстанови от физическото и емоционално напрежение, породено от напрегнатия начин на живот. Това се постига чрез промиване на кортизола (хормон на стреса) от нашите системи, заедно с изхвърлянето на други токсини.

Често не осъзнаваме, че начинът, по който се чувстваме, всъщност се дължи на влиянието на определени хормони в тялото ни.

Така например, серотонинът е главният агент на усещането за щастие и удовлетвореност, както и на увереността и добрата себеоценка. Той се покачва, когато сме активни и постигаме целите си.

Окситоцинът е невропептиден хормон, койтосе отделя от хипофизната жлеза и отговаря за физическата близост и привързаността. Той стимулира социалните интеракции, които водят до удовлетворение.

Другият невротрансмитер е допаминът, който е директно свързан с дейности, които ни носят удоволствия и награда. Той се повишава, когато сме горди от себе си, когато печелим или постигаме успех.

    „Тъй като хормоните се пренасят от кръвта, един от бързите начини за регулацията им е пиенето на достатъчно количество вода“ – коментира Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и преподавател в Български Институт по Неорайхианска Аналитична Психотерапия (БИНАП) – „Познаването на признаците на дехидратация е от ключово значение. Ако изпитвате жажда, имате суха кожа, мускулни крампи, главоболие, тъмна урина, депресивни или тревожни състояния, увеличете приема на вода през деня“ –допълва Станилова.

Един от начините бързо да подобрите настроението си или да се успокоите, е да изпиете чаша вода.