Начало Култура Художникът Иван Савов: Мана Парпулова бе една вълшебна авторка

Художникът Иван Савов: Мана Парпулова бе една вълшебна авторка

СПОДЕЛИ

В интервю за „Блиц“ художникът Иван Савов разказва интересни спомени за панагюрската художничка Мана Парпулова. Ето какво споделя Савов:

„Човекът, за когото си спомням с тъга и с най-прекрасно чувство, това е художничката Мана Парпулова.  Мана Парпулова я знам от ученическите си години. Тя публикуваше много очарователни рисунки, пищни детски илюстрации, правени с наивитета на детето и с много свежо усещане за колорит. Нейното име ми беше известно още като ученик. Знаех, че е учила в класа на големия Илия Бешков. Тези, които после станаха най-известните ни илюстратори, всички бяха ученици на Илия Бешков в Академията. Това е безспорна истина. След време се оказа, че Мана Парпулова ще пристигне в моя роден град Сливен, за да направи изложба. Беше наредена в Сливенската градска галерия. Големи маслени пастели от пътуването й до Полша. Така се запознахме, аз тогава написах статия за нея в местния ни вестник. Станахме добри приятели. Вече в София, тя често ме канеше в ателието си. Живееше на “Цариградско шосе” в един висок блок. Жилището й беше семпло и модерно подредено, с много вкус. Така, както и самата тя бе винаги много елегантна и модерно облечена. С бижута, направени от самата нея. Твореше от мед и сребро авторска бижутерия. Помня, един път за Нова година беше сътворила малка елха, цялата само с розово-цикламени топки. Толкова красиво! Често беше първооткривател. Поради това, че бе развила алергия от маслените бои, започна да работи с други техники. Един път отидохме да видим изложба на “Раковски”. И изведнъж тя каза: “Иване, виж ми ръцете”, веднага бяха почервенели. Картините от изложбата бяха прясно рисувани и боите веднага предизвикаха у нея алергията. Щом излязохме и седнахме в едно кафене, полека-лека алергията й изчезна. Светлин Русев също имаше алергия и затова рисуваше с ръкавици.  Мана Парпулова беше голям майстор на фолклорни кукли. Тя създаде цяла поредица, които “Балкантурист” продаваше на чужденците по родните ни курорти. С нейната внезапна смърт обаче наследството й попадна при нейни роднини и нито се направи посмъртна изложба, нито повече се знаеше нещо около творбите й. Изчезна от хоризонта на нашите художници. А тя не заслужава такава участ.“

Мана Стоянова Парпулова е родена на 07.04.1925 г. в Панагюрище. Завършва специалност “Графика и илюстрация” във ВИИИ “Н. Павлович” /дн. Художествена академия/ при проф. Илия Бешков. Като една от най-талантливите български графички тя има високи постижения в областта на портрета, пейзажа и фигуралната композиция. Успешно се представя също в живописта и в приложните изкуства. Любимата й тематика е трудовият селски живот, която разработва в живописни платна и литографични цикли. С точен усет и силно декоративно чувство изобразява в своите литографични цикли народния бит и фолклор. Тя е сред най-известните български майсторки на цветната литография, която по особено поетичен и красив начин изобразява жената, детето и девойката. Участва в изложби в Токио, Делхи, Москва, Виена, Ню Йорк, Лондон, Прага, Мексико, Дамаск, Флоренция и много други световноизвестни центрове на изкуството, в чиито галерии, музеи и частни сбирки има нейни творби. В България прави редица самостоятелни изложби, няколко пъти и в Панагюрище. Удостоена е със званието “Заслужил художник”. Умира през 1987 г. в София.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA