Начало Култура Художници претвориха усещането си за свободата в пластики от дърво

Художници претвориха усещането си за свободата в пластики от дърво

СПОДЕЛИ

Десет пластики от дърво, обединени под наслов „СВОБОДАТА. NET” показват в Панагюрище художниците от „Група 9". Георги Великов, Димитър Митков, Йордан Йорданов, Роберт Цанев, Георги Митев, Стелиян Стелиянов, Иван Ушев, Митьо Митев, Евгений Григоров и Маргарит Гьорчев реализират проект, в който всеки от тях е претворил своето разбиране и усещане за свобода, нейното наличие или отсъствие  в човешкия живот. Изложбата бе открита в Исторически музей – Панагюрище в понеделник.
Своето възхищение и задоволство от съприкосновението си с поредната изложба на художниците от "Група 9", изрази директорът на музея – доц. Атанас Шопов. Всеки от десетимата автори интерпретира свободата според своята гледна точка. Оригиналните им творби показват съвременното изкуство на дърворезбата, стъпило върху здравата основа на вековната традиция, каза в приветствието си доц. Шопов, като отбеляза, че свободата е една от вечните теми на философията. Той каза още, че Панагюрище е точното място за подобна изява, защото градът ни е символ на началото на борбата за освобождение. Освен това през 19 век градът е известен със силно развитото занаятчийство и по-специално с панагюрската златарска школа. Занаятите векове наред са възпитавали в отношение към красивото. Всичко това прави Панагюрище мястото, където изложбата ще се впише по изключително добър начин, добави още директорът на музея.
Гостите на изложбата имаха възможност да изгледат филма, който показва реализирането на проекта „СВОБОДАТА. NET”, работата върху отделните експонати и коментарите на художниците.
Около 8 месеца продължи работата по творбите, посочи кураторът на изложбата Ивайло Пеев. Своето възхищение от резултата сподели Камен Симов – председател на секция "Дърворезба" в Съюза на българските художници. Бях запознат с темата, но не бях виждал нищо в процеса на работа. Сега съм впечатлен от разнообразните тълкувания на свободата в тази зала.
Изключително подходящ фон на изложбата създаде дуо "Глас отстрани" – Румен Спасов и Даниела Пенева, които с музиката си на китара и цигулка допринесоха за изисканата и духовна атмосфера в залата на музея.
Художниците дърворезбари са от три поколения. Сред тях е и панагюрецът Иван Ушев. Неговата творба е "Райна Поп Гьоргьова – Райна Княгиня". Той е избрал да покаже как една крехка 20-годишна девойка, възпитана от баща-свещеник, въоръжена само с игла и конец, дава най-пълен смисъл на думата "Свобода". Една от творбите в изложбата изразява възмущението на автора Стелиян Стелиянов от разбирането на обществото за свобода в последните 25 години. Работата му представлява скулптура на Васил Левски, но със затворени очи и се нарича "Как да ви гледам". Всяка от останалите творби заслужава вниманието и възхищението на ценителите на изкуството.
Изложбата е посветена на 137-та годишнина от Априлското въстание, 135 години от Освобождението на България, 140 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, 165 години от рождението на поета – борец за свобода, Христо Ботев, 150 годишнина от рождението на Алеко Константинов, образец на свободомислещия гражданин и творец и 70 години от спасяването на българските евреи от Холокоста по време на Втората световна война.