Начало Общество И тази година от БМЧК-Панагюрище ще отбележат Световния ден за борба със...

И тази година от БМЧК-Панагюрище ще отбележат Световния ден за борба със СПИН

СПОДЕЛИ

На 1 декември доброволците от БМЧК ще отбележат Световния ден за борба със СПИН.

Инициативата ще започне с раздаване на информационни брошури в училищата в града, а от 18:30 часа младите червенокръстци ще излязат на площад “20 април”, за да направят традиционната панделка от свещи.

Първи декември се отбелязва като Световен ден за борба със СПИН от 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.
През 2004 г е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Символът на Световен ден за борба със СПИН е червената панделка. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се “Visual AIDS”. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.