Начало Общество Идва сняг, „Йоахим“ разбърква времето

Идва сняг, „Йоахим“ разбърква времето

СПОДЕЛИ
restorant

dyjdТова е поредната топла зима – четвърта поред, но идва застудяване и сняг. Това заяви доц. Георги Рачев, климатолог, пред „Здравей, България” на Нова ТВ. По думите му ще има типично мартенско време – променливо, с дъжд. По-влажна ще е и пролетта.

„Снегът идва, но той ще падне в планините.

По ниските части на страната вероятността да има снежна покривка е около 5%. Нищо чудно и в София да падне някоя снежинка. До края на месеца ще натрупа съществен сняг, но той няма да се задържи. Ще има бавно понижение на температурите”, прогнозира експертът.

„Антициклонът „Йоахим”

ще определя времето в следващите десет дни. Това е нормално за времето. Типично мартенско време с много дъждове. След това ни чака седмица на стабилно време”, поясни климатологът.

„Март, април и май месец ще има повече валежи.

Очаква ни влажна пролет. Това е добре за селското стопанство. Язовирите ни са в прекрасно състояние. Надяваме се по-малко райони да бъдат с режим на водата”, каза доц. Георги Рачев.

В същото време днес се очаква да вали цял ден, а в две области – Благоевград и Кюстендил – е обявен жълт код за очаквани порои. Справка в сайта на НИМХ показва, че в тези райони валежите могат да достигнат количества до 20 л/кв.м. Валежите ще са по-интензивни в следобедните часове в Централна и Западна България. Максималните температури ще са между 9° и 14.