Начало Общество Започна подготовката за отбелязването на 140 години от избухването на Априлското въстание

Започна подготовката за отбелязването на 140 години от избухването на Априлското въстание

СПОДЕЛИ

apr_vastanieЗапочна подготовката за отбелязването на 140 години от Априлското въстание в Панагюрище. След отслужването на панихида за загиналите жители на града във въстанието е предвидена възстановка на събитията от преди 140 години. Възстановката ще продължи около 40 – 50 минути. Начинът, по който преминава празника на 1 май е регламентиран в Наредбата за символите и почетните звания, приета от Общинския съвет в Панагюрище. Там е записано, че ежегодното честване на годишнини от Априлското въстание става с тържествен митинг-заря на 1 май, а народното поклонение е в местността „Оборище” на 2 май. „Така се дава ярък национален и местен израз на най-дълбоката почит към подвига и саможертвата на априлци през 1876 година”, e коментирал пред радио „Фокус” – Пазарджик кметът на Община Панагюрище Никола Белишки.

1 КОМЕНТАР

  1. Изказвам несъгласие, относно:“……Там е записано, че ежегодното честване на годишнини от Априлското въстание става с тържествен митинг-заря на 1 май, а народното поклонение е в местността „Оборище” на 2 май….“
    Някой, някъде, е записал нещо. Това значи ли, че записаното следва безусловно да бъде изпълнявано във вечни времена? Не следва, ли записаното да бъде актуализирано? Кой, и с какви аргументи, следва да осъществи актуализацията?
    Кметът, е изпълнител. Кметът, обаче е излъчен от Политическа Партия, която в Общинският Съвет, е с мнозинство общински съветници. „Сляпото“ изпълнение на взето от миналото решение, може ли да бъде аргумент, за изказване на твърдението – “…Така се дава ярък национален и местен израз на най-дълбоката почит към подвига и саможертвата на априлци през 1876 година….”?
    В предишните ми коментари правя предложения за общо честване на годишнината от Априлската епопея от всички жители на селищата в ІV революционен окръг във времето от 14 Април до 20 Април (от взетото Решение на Оборище, Първата Пушка в Копривщица, Черешовото топче с Боримечката в Клисура, обявяването на въстанието в Панагюрище, битките в Батак и Перущица и т.н..
    Жалко, че нито Консултативнети съвети, нито местната законодателна и изпълнителна власт, нито местните медии остават глухи за подобни предложения. За каква историко културна ценностна система говорим тогава?




    0



    0