Начало Препоръчани Илия Анчев: „Оборище“ преодоля кризата и сега гледаме напред с увереност, че...

Илия Анчев: „Оборище“ преодоля кризата и сега гледаме напред с увереност, че по-доброто предстои

СПОДЕЛИ

Изминалата седмица беше добра за ФК „Оборище“ – след катаклизмите през лятото и есента на 2023 година и последвалите месеци на несигурност, отборът се бори със зъби и нокти и успя да запази мястото си в Югозападната трета лига. За трудностите през сезона и за плановете за предстоящия разговаряме със силния човек в „Оборище“ Илия Анчев.

Каква е оценката ви на изминалия сезон?

Изминалият сезон беше труден за ФК „Оборище“, особено есенния полусезон. След станалите промени в края на ноември миналата година, се завърнах в клуба и си поставих за цел да подобря резултатите и да запазим мястото си в групата. През пролетта представителният отбор също имаше трудни моменти, особено в началото, но благодарение на упорития труд на треньорския екип и футболистите, бе постигната целта, а именно – оставането ни в Югозападната Трета лига. Искам да благодаря на Община Панагюрище и на спонсорите на клуба в лицето на „Асарел-Медет“ АД и „Бунай“ АД, без които функционирането на клуба щеше да е заложено на карта. Изказвам от името на привържениците и от мое име благодарност към треньорския щаб в лицето на старши треньора Борислав Кьосев, помощника му Огнян Младенов и треньора на вратарите Димитър Любенов, както и на служителите в клуба – Ненко Наплатанов, Генади Хърков и Иван Христосков за усилията и отговорността при изпълнението на текущите задачи. Похвала и благодарност заслужават и треньорите в детско-юношеската школа Пламен Славеев, Васил Тачев и Стоян Нонов.
Увеличеният бюджет на ФК „Оборище“ за 2024 г от страна на новото общинско ръководство спомогна за по-добра селекция. През пролетния полусезон беше осигурена екипировка на всички формации в клуба – деца, юноши, дублиращ отбор, мъжки представителен отбор.


През миналите сезони Оборище се класираще на челните места в групата – например през 21 и 22г, под ръководството на Кириякос Георгиу, отборът завършваше на 5 място, а сега треперихме до последно да не изпаднем. Каква е причината?

Предвид стеклите се обстоятелства през есенния полусезон, запазването на мястото го подпечатихме едва в последния кръг. Заради текущите проблеми, през есента отборът успя да спечели 16 точки, но през пролетта започна процес на стабилизиране и спечелените точки са 30. Причината за това, че до последно бяхме застрашени от изпадане е, че няколко отбора в групата си правеха договорки в ущърб на Оборище и в един момент ми стана ясно, че сме сами срещу няколко отбора. Мога да гарантирам, че „Оборище“ игра честно, без да влиза в договорки, макар, че някои победи се сториха на футболни „разбирачи“ изненадващи. Всички победи бяха спечелени честно на зеления терен. Най-важното от всичко е, че „Оборище“ преодоля кризата и сега гледаме напред с увереност, че по-доброто тепърва предстои.

А какво предстои?

Футболистите излязоха в почивка до края на този месец. В края на юни ще има Общо събрание на клуба, за да поправим някои пропуски от предишното Общо събрание, проведено през месец февруари. По всяка вероятност подготовката за новия сезон ще стартира на 1 юли.

Предвидени ли са промени в треньорския щаб и състава?

След като старши треньорът Борислав Кьосев изпълни поставената цел, нямаме основание да правим смяна и желанието ми е той да остане. Също така и по-голяма част от футболистите трябва да останат, защото се видя в последните кръгове, че сработването между тях вече е на много добро ниво. Все пак ще се опитаме да се подсилим с няколко нови футболисти, като целта ще бъде по-успешно представяне в сравнение с тази година и заемане на едно от челните места в групата.

Какво планирате за Детско-юношеската школа?

За Детско-юношеската школа предвиждаме да продължим с политиката на привличане на още деца, както и да увеличим треньорите в клуба. Предвижда се те да работят по определена методика. Децата в школата няма да плащат такси. Както и до сега, за всеки мач ще бъдат осигурени храна, вода и транспорт.

А какви са плановете за дублиращия отбор?

Смятаме да направим промени във втория отбор, така наречения Дубъл. Възнамеряваме да дадем предимство на млади футболисти от школата на Оборище, излезли от юношеската възраст, на мястото на футболистите, които са на 35+. В началото на подготвката ще поканим местни футболисти от дублиращия отбор да тренират и играят с мъжкия представителен тим. Желанието ни е в него да има повече местни играчи.