Начало Интервюта Илия Царски с разкрития след скандала „Шипка – Дамасцена 2017“, припомни за...

Илия Царски с разкрития след скандала „Шипка – Дамасцена 2017“, припомни за смъртен случай

СПОДЕЛИ

Многократният рали, пистов и планински шампион на България Илия Царски беше декласиран от „Шипка – Дамасцена 2017“. Aвтомобилният ас обясни своята гледна точка за случилото се под връх Шипка. Състезателят е крайно недоволен от отношението на спорния директор на състезанието Николай Мончев, когото обвини в некомпетентност.

Царски даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

– Какво се случи на „Шипка – Дамасцена“ и защо ви декласираха? 
– Декласираха ме, защото спечелих. Заради глупостите на спортния директор на ралито Николай Мончев. Той е известен в автомобилните среди с некомпетентността си и некадърността си. Същият този човек по някакъв начин е успял да привлече спонсор и да прави ралито. Амирации за това, но наистина в България има много по-добри организатори от него. Организаторът на Рали „Бузлуджа“ например прави без пари пет пъти по-добро състезание. Конкретно за случилото се на „Шипка – Дамасцена“ – отнеха ми първото място, защото допуснаха грешки. Бях победител, но ме лишиха от радостта. Във втория манш малко преди финала беше аварирал автомобил и тогава маршалите показваха жълт флаг, което означава, че трябва да премина с повишено внимание. Така и направих. Преминах с повишено внимание край авариралия автомобил, което показват и онборд камерите. Вижда се жълтия флаг. Наказват ме, че съм минал на червен флаг, а такъв никъде не видяхме. Тръгнали са срещу мен и си търсят причина да ме накажат.

– Накараха ли ви да рестартирате?
– Твърдят, че съм искал рестарт. Аз обаче никъде не съм подписвал документ, с който да желая, че искам такъв. При нас е така – един може да каже едно, втори други, трети трето… Документ няма. Аз няма как да поискам рестарт преди да съм видял времената на конкуренцията. Дойде съдия в това време, каза ми да се подготвя. Изобщо не оспорвах. Следвах пилотната кола.

– Декласират ви заради самоволно напускане на закрития парк…
– Така твърдят, но няма нищо подобно. През цялото време ме водеше пилотната кола. Водят ме на старта, а аз съм длъжен да прегледам автомобила си. Да заредя с гориво, да почистя гумите от налепите. И исках да стартирам с другите топ пилоти, което е нормално, предвид това, че се борим за титлата.

– Кои са основните ви конкуренти за шампионската титла?
– Христо Манолов и Юлиян Телийски. За мен е гордост да се състезавам с тях, също много добри пилоти. И тримата заслужаваме победата. Любен Каменов не ми е конкурент. Това е и другата грешка на организатора. Защо не обясни, че Каменов не участва в шампионата. Да, дава добри времена, но кара с нерегламентирани горива. Автомобилът му не отговаря на изискванията на провеждането на състезанията.

– Възможно ли е някой от конкурентите ви да има намеса при решението на организаторите за декласирането ви?
– Най-вероятно. На финала Христо (б.р. – Манолов) ми каза, че са му казали, че съм минал на червен флаг. А такова нещо нямаше. Когато видео документите говорят, и боговете мълчат. Имам и други козове, които пазя за Националния Спортен трибунал. Хората там са компетентни. Очаквам да се произнесат в най-кратки срокове.

– На кого пречите?
– Явно преча. Чувам как този господин – Мончев, разправял, че съм стара жена… едва ли не вече без качества, бил съм остарял и не съм можел да правя нищо вече. А аз показах точно обратното – старите жени могат да побеждават.

– Разговаряхте ли с него след случилото се и дисквалификацията ви?
– С него никой не успява да говори. Той не е човек, с който може да се проведе нормален разговор. Само искам да припомня, че през 2000 година при същия този директор, на същото състезание, загина жена и едно момче остана инвалид завинаги. Защото не беше обезопасено, не беше добре организирано състезанието. Тогава изгоря и моят автомобил – „Форд Ескорт WRC“, най-добрият по това време. Пак заради неговото директорство – на Мончев. Нямаше линейка, нямаше пожарна… Наказван е многократно. Имаше случаи на планинско „Панагюрище“, на писта „Русе“, когато объркваше пилотите, защото не различава флаговете. Същият този човек развали „Шипка – Дамасцена“, а то бе кандидат за Европейската купа. За мен е изключително опасно до връх Шипка.

– Каква беше най-високата скорост, която развихте?
– Моята кола показа 240 км/час. Принципно горе има много малко публика. Самото трасе до върха не позволява да присъстват повече хора. Голям проблем на това рали е легловата база, болничните заведения. И на Мончев му казах какви са недостатъците и го предупредих, че ще разкажа на всички, за да излезе истината наяве. Но ние сме абсолютно прави, разполагаме с козовете. Смятам, че крайното решение ще бъде в моя полза. Спазвам правилата. А ако не съм сам срещу всички, няма да ми е интересно. Такива като Мончев не ми пречат. Напротив, ставам още по-силен и още по-мотивиран да се боря. Титлата много я искам и ще продължа битката. Както може да бъде моя, така и на другите двама, които също я заслужават – Манолов и Телийски.

– Ще отвърнете ли на Мончев, искате ли да му кажете нещо? 
– Дай Боже всекиму стари жени, в топ ниво. Щом така ще ме нарича…

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ