Начало Избори ИМА ЛИ КМЕТ ПАНАГЮРИЩЕ?!

ИМА ЛИ КМЕТ ПАНАГЮРИЩЕ?!

СПОДЕЛИ

По време на предизборната кампания в Панагюрище има прецецент. Защото е неизвестно кой е кмет в момента. Кой приема изборните книжа, бюлетините и кой администрира всички общински процеси. Дали това няма да е повод да се касират изборите в тази община?

Съгласно Закона за местно самоуправление и местна админстрация се изисква да се свика Общинския съвет, който да назначи Временно изпълняващ длъжността кмет. Подобно заседание не е свиквано. А кметът господин Никола Белишки със своя заповед нарежда госпожа Галина Матанова да го замества по време на отпуската му заради кампанията му за кандидат кмет. 

Но интересното е, че госпожа Матанова поема поста, при условие, че също е в кампания, защото е в листата на Герб за общински съветници под номер 2. 

Възможно ли е това – Не.

Защото макар и чл. 161, ал. 1 от Изборния кодекс да позволява кандидат, който е държавен или местен орган да ползва задължителен отпуск от деня на регистрацията си, освен ако не е кандидат за общински съветник. Това общо правило за всички кандидати – се специфицира за кметове и временно изпълняващи кметове в Решение No 2122-МИ от 29.08.2023 на ЦИК и по конкретно т. 49, а именно:

„Действащ кмет или временно изпълняващ длъжността кмет, който е кандидат за кмет на общината, район или кметство или общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск от деня, следващ деня на решението за регистрация, до обявяване на резултатите от изборите.“

С това решение на ЦИК не се съобразяват нито Никола Белишки в неговата заповед за заместване, нито Общинската избирателна комисия, която отхвърля входираните жалби по казуса. Т.е. и ОИК, по субординация не спазва методическото ръководство в решението на ЦИК – и не само, че не се самосезира по казуса, а напротив – отхвърля сигналите по темата. 

А госпожа Матанова агитира, участва активно в предизборната кампания, представя се понякога като кмет, понякога като зам. кмет в официални документи или мероприятия. Напоследък официални документи от общината се подписват от госпожа Ненкова – като упълномощена от кмета. Но кой е кмета в Панагюрище по време на предизборната кампания.

Май няма!

Интересно какъв отговор ще ви даде самата община. Защо не е спазено Решението на ЦИК – нима е с пожелателен характер. Защо Никола Белишки излиза в задължителен отпуск, а госпожа Матанова – не. Имат ли правна стойност всички актове, разписани от госпожа Матанова като изпълняващ длъжността кмет. Къде е принципа на равнопоставеност и прозрачност в Изборния процес. И в крайна сметка – Ще се касират ли изборите в Панагюрище, заради некомпетентаната заповед на Никола Белшики и некомпетентните решения на част от членовете на ОИК?

Тези въпроси може да зададете на телефона на секретаря на общината:  0357/ 6 00 45  

Или на телефона на ОИК Панагюрище: 0879974278 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!