Начало Общество „Имаш крава – пиеш мляко“ казват в Оборище

„Имаш крава – пиеш мляко“ казват в Оборище

82
0
СПОДЕЛИ

DSCI5713

Днес жители и гости на село Оборище имаха удоволствието и възможността да опитат от хубавите млечни специалитети, приготвени с желание и любов от домакините и техните приятели от селата Попинци, Бъта и Поибрене.

Повод за това стана провеждащият се за втора поредна година празник на млякото, който оборищенци са кръстили „Имаш крава-пиеш мляко“.

Гости на празника бяха народният представител Христо Калоянов, кметът на общината Никола Белишки, общинските съветници Томи Наплатанов и Недялка Наплатанова. След официалното откриване, което се състоя в Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в селото, всички с интерес изгледаха и богатата музикална програма, в която взеха участие самодейци от трите села в общината – Попинци, Бъта и Поибрене. Домакините представиха своя интерпретация на хубавия български обичай „Гергьовден“, в която бяха включени шеговити диалектни думи и изрази, характерни за селото. С много желание играха децата от танцов състав „Тангра“ от Село Попинци. Очарована остана публиката от изпълнението на мъжкия танцов състав при поибренското читалище „Ванчо Пашов“. Самодейците от село Бъта пяха народни песни под съпровода на цигулката на Жечка Сиводошева и още много интересни моменти поднесе богатата танцово-музикална програма.

След концерта всички опитаха от приготвените с мляко вкусотии. Сирена, пити, тутманици, баници и какво ли още не, накараха всички да „оближат пръсти“ и да си пожелаят догодина отново такъв празник, а на площада в центъра на селото се люшна кръшно хоро.

DSCI5725 DSCI5720 DSCI5718 DSCI5729 DSCI5731 DSCI5732