Начало Здраве Инспектори от РЗИ ще отбележат Деня на розовата фланелка заедно с деца...

Инспектори от РЗИ ще отбележат Деня на розовата фланелка заедно с деца от Стрелча

СПОДЕЛИ

Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, РЗИ Пазарджик, ще отбележат Световния ден срещу тормоза в училище с обучение на тема: „Не на агресията и насилието!“. Обучението ще се проведе с ученици от четвърти клас  в начално училище „Паисий Хилендарски“ град Стрелча.

В непринуден разговор и чрез занимателни игри с децата ще се дискутират въпроси свързани с това: „Що е агресия и насилие?“, „Как може човек да се справи с негативните емоции и гнева?“, „Как да реагират в случай на насилие върху тях или ако станат свидетели на същото“. 

Инспекторите са подготвили награди за участниците в събитието – книжки за оцветяване – „Училище за здраве“.

От Здравната инспекция напомнят, че всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва “Денят на розовата фланелка”. 

Историята започва в Канада през 2007 година в едно училище. Инициатори на спонтанния протест са самите ученици след насилие над техен съученик. 

Всяка година на този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които станали свидетели. Децата били силно потресени от поведението на по-големи ученици подиграли се на деветокласник облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и се разплакало. Впечатлени от видяното, още на другия ден две деца свидетели на случая – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така изразили своята подкрепа към нараненото дете.