Начало Любопитно Интересни експонати съдържа природонаучната сбирка към музея в Панагюрище

Интересни експонати съдържа природонаучната сбирка към музея в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Началото на Природонаучния отдел към Историческия музей в Панагюрище е поставено на 1 октомври 1970 година, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Светла Узунова, уредник и завеждащ отдела.

Тя обясни, че сбирката е била подредена в сутерена на музея, а по-късно през 1993 година тя се пренася в сградата на бившето училище „Георги Бенковски“, където се помещава и днес.

Експозицията е разположена в 4 зали като включва разделите геология, гъби, ботаника, безграбначни животни, риби, земноводни, влечуги и бозайници. „Целта и да се запознаят посетителите с флората и фауната на Средна гора. Интересно е, че във фоайето са представени табла с пейзажи от този район, както и интересни видове растения като росянката, която е хищно насекомоядно растение, което се среща в Средна гора“, коментира Узунова.

Тя допълни, че има и табло с дивите орхидеи в този район. „Освен това са представени гръцката ведрица, сибирската перуника и горската незабравка. Сбирките включват не само снимков, но и хербариев материал“, каза също Узунова.