Начало Култура Интересни находки от античен град в сърцето на Тракия показват днес в...

Интересни находки от античен град в сърцето на Тракия показват днес в Музея

СПОДЕЛИ

Днес от 17:00 ч. в Исторически музей-Панагюрище ще се открие изложба „Емпорион Пистирос в Тракия“ на Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“- Септември.

През 1988 г. проф. Мечислав Домарадски открива един забравен от времето античен град в сърцето на Тракия, който е разположен на левия бряг на р. Марица, община Септември. Археологическите проучвания се осъществяват с участието на международни експедиции.

Изложбата ще покаже интересни находки открити от последните години на проучванията, доказателство, че това е един важен икономически и търговски център за времето си, явяващ се частица от античната история на Европа.

На 5 км от град Септември, на левия бряг на река Марица се намират останките от емпорион Пистирос – античен градски център, създаден от елински търговци в земите на древните траки.Територията на община Септември, разположена между северните склонове на Родопите и предпланините на Средна гора, в най-западната част на долината на р. Марица, е предлагала през вековете отлични условия за живот, доказателство за което са регистрираните над 200 археологически паметници от различни исторически епохи. През 1988 г. в землището на гр. Ветрен, община Септември, ст.н.с.д-р Мечислав Домарадски започва разкопки на обект, намиращ се на левия бряг на р. Марица, довели до откриването на голям търговски център, емпорион Пистирос, изиграл огромна роля в икономическия и културния живот на древна Тракия. емпорион Пистирос, чието име стана известно благодарение на открития през 1990 г. надпис на старогръцки език, разчетен и публикуван от проф. Велизар Велков и д-р Лидия Домарадска, е основан от търговци от о-в Тасос и поддържа интензивни отношения с най-важните икономически центрове на Егейска Тракия.

Археологическите находки свидетелстват, че Пистирос е основан по време на първите царе на Одриската държава, Терес или Ситалк. По времето на Аматок I емпорионът вече съществува и поддържа широки търговски контакти. При Котис I (383/2-359) и неговите наследници търговците от Тасос, Аполония и Маронея, получават гаранции за неприкосновеността на живота, имуществото и дейността си, отразени във Ветренския надпис. Това съвпада с периода на най-големия разцвет на Пистирос. Разкопките разкриха източната крепостна стена с порта, кули и бастион, изградени от каменни блокове по подобие на укрепителната сис- тема на Тасос, улици с каменна настилка, сгради с каменни основи и добре изградена кана лизационна система.