Начало Общество Интересно за Мата Хари, която е родена на днешната дата 7 август...

Интересно за Мата Хари, която е родена на днешната дата 7 август през 1876 г.

36
0
СПОДЕЛИ

home~tlfpXC~gUiXS_j

Мата Хари е нидерландска стриптизьорка, куртизанка и най-известната шпионка от Първата световна война.

Мата Хари е артистичното  име на Маргарета Гертруда Зеле, която е родена 7 август 1876 г. в Леуварден, Нидерландия.

Още от малка  Маргарета се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи (повечето нидерландци  са светлокоси и синеоки), с високия си ръст и артистичния си талант.

На 18 години се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф Маклеод. Следва развод и повторен брак с  Теодор Уотсън, който също завършва с развод.

Мата Хари на индонезийски език означава Слънце.

През 1905 година е дебютът на Маргарета на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. На индонезийски и малайски език „мата хари“  означава „слънце“ (буквално „Окото на деня“).

Мата Хари издига стриптийза до високо оценявано изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Има много участия в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. Едновремемно с артистичната си кариера тя има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава скъпи подаръци от тях. Кариерата ѝ на танцьорка продължава от 1905 г. до 1912 г.

Мата Хари е една от най-известните шпионки от Първата световна война

Начинът на вербуване на Мата Хари за разузнаването и до днес остава загадка. Някои историци считат, че Мата Хари завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят.

Тъй като Нидерландия е неутрална по време на войната, Мата Хари като нидерландка може свободно да се придвижва между Франция и Нидерландия, пресичайки  Испания и Великобритания.

На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската ѝ стая и  макар че не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за германците.
Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари твърди, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври 1917 година.

Понеже никой от нейните роднини не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж.

Мата Хари е известна с изключителната си енергия, издръжливост, екзотичност, безстрашие и трагична гибел.

Мата Хари е легенда със световна известност и името й става символ на интриги, чувственост и шпионаж.

bg.wikipedia.org