Начало Любопитно Интернираният в Панагюрище Петко Росен става почетен гражданин на Бургас

Интернираният в Панагюрище Петко Росен става почетен гражданин на Бургас

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Писателят Петко Росен ще получи званието „Почетен гражданин на Бургас. Съдбата му е свързана и с Панагюрище, тъй като е бил интерниран тук по време на Втората световна война. Наградата е по повод Деня на общината.
petko-rosenРоден е в лозенградското село Ковчас, тогава в Османската империя. Баща му Георги Чорбаджиев е един от най-знатните хора в селото. Собственик на земи и стада, той предава на сина си отношение на стопанин към света и хората. Семейството се преселва в Княжество България в изоставеното черкезко село Гергебунар (дн. Росеново, Бургаско) и по късно в Бургас, където баща му е собственик на Минковия хан.
Петко Росен завършва гимназия в Русе през 1901 г. Записва се в Историко-филологическия факултет на Софийския университет, по-късно се прехвърля в Правния факултет. През 1903 г. участва в Преображенското въстание в Странджа. Следва правни науки в Париж и Женева. От 1909 г. се установява в Бургас. Участва в Балканската и Първата световна война.
Първата си критична статия публикува в сп. „Демократически преглед“ – рецензия за повестта на Антон Страшимиров „На кръстопът“. Сътрудничи на списание „Мисъл“, в. „Заря“, „Слово“, „Свободна реч“, „Пряпорец“, „Бургаски фар“, „Бургаска поща“, „Златорог“, „Философски преглед“. През 1931 г. е избран за депутат от Демократическата партия. По време на Втората световна война е интерниран в Панагюрище. Запазена е негова кореспонденция със Стефан Тинтеров. През последните години от живота си води интересен дневник, в който записва впечатленията си от кратки срещи и разговори с представители на българската култура и литература. Част от неговите спомени са издадени посмъртно.
На негово име Община Бургас е учредила литературна награда-плакет „Петко Росен“. През 1997 година семейството му дарява архива от над 3 000 тома на бургаската библиотека.