Начало Без категория Историята на Магдалина – пациентка в отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия...

Историята на Магдалина – пациентка в отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал“

СПОДЕЛИ

Бях затворник в собственото си тяло

Разговаряме с Магдалина, приветлива и усмихната жена, която до неотдавна водеше неравна битка със собственото си тяло. Вследствие на поредица здравословни и психо-емоционални проблеми през годините, тя напълнява до 160 кг, което утежнява и без това разклатеното ѝ здраве. След серия от житейски несполуки и депресия, тя решава да вземе нещата в свои ръце. Освобождава се от хората, които я правят нещастна и за една година отслабва с около 35 кг. Тази драстична загуба на тегло обаче води до отпускане и увисване на коремната стена, което ѝ създава естетичен и функционален дискомфорт. В началото на 2018г. тя се решава на по-сериозна стъпка и се подлага на пластична операция.

 

Магдалина, разкажете ни как решихте да се оперирате?

-Бях взела решение да променя живота си и за първи път да помисля за себе си. Подложих се на диета, с която успях да сваля около 35кг за една година. Но това не беше достатъчно. Продължих да имам ниско самочувствие, коремът ми се отпусна и увисна, трудно намирах дрехи и не излизах от вкъщи. Бях затворник в собственото си тяло. Имах нужда от помощ.

Тогава решихте да се оперирате?

-Да. Бях твърдо решена и потърсих информация за това, къде може да се извърши подобна операция и кой специалист има опит с такъв вид хирургия. От проведените консултации разбрах, че моят случай не е толкова лесен. Бях приета в голяма болници в Пловдив и почти стигнах до операционната маса, когато ми казаха, че не могат да поемат реанимационното ми лечение след операцията и че рисковете за живота и здравето ми са прекалено големи. Бях разочарована и обезкуражена.

В този труден момент имах невероятния късмет да попадна в Уни Хоспитал в гр. Панагюрище, където грижите за мен поеха изключителни професионалисти – това са пластичните хирурзи д-р Регина Хатър и д-р Първан Войнов, техните колеги д-р Красимир Кенолов и д-р Александра Стефанова, както и всички останали лекари и сестри, съпричастни към моето лечение. В продължение на една седмица преди операцията бях подготвяна от екип от кардиолози, ендокринолози, анестезиолози и реаниматори. Операцията ми е продължила няколко часа. В дните след това имаше трудни моменти, но лекарите бяха непрекъснато до мен, работеха в екип и вземаха решенията заедно. Бях много впечатлена.

Какво промени тази операция? Как се чувствате сега?

-О, чувствам се друг човек! Изглеждам различно, мога да правя неща, които преди не можех. След като напуснах болницата установих, че съм загубила още 20кг. Трябваше да сменя целия си гардероб. Щастлива съм, че с помощта на лекарите успях да преодолея телесните си ограничения. Сега пред вас стои една по-силна жена, уверена в собствените си сили и възможности.

Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия към МБАЛ Уни Хоспитал съществува от самото създаване на болницата. В него се провежда лечение на пациенти по линия на НЗОК, частни здравно-осигурителни фондове, както и платени услуги. В отделението се извършват пълната гама от пласично-възстановителни и естетични операции. Целта на екипа е да осигури на пациентите си качествена медицинска услуга и здраве за по-добро бъдеще.

Д-р Хатър, лесно ли взехте решение да оперирате Магдалина?

-Решението за операция беше трудно, но добре обмислено и изцяло съобразено с европейските стандарти за добра медицинска практика. Ние имаме опит в лечението на подобни пациенти, но в случая на Магдалина имаше няколко ключови момента, от които зависеше изхода от лечението. От една страна – обема на операцията, а от друга – възможните усложнения, които биха могли да възникнат. Сформирахме смесен хирургичен екип, тъй като освен излишъка от кожа в областта на корема, пациентката имаше пъпна херния и голяма диастаза на коремните мускули, което наложи поставянето на синтетично платно.

Д-р Войнов, какви трудности срещнахте по време на лечението?

-За да намалим до минимум рисковете и възможните усложнения, трябваше да вземем мерки в много аспекти. Планирахме цяла седмица за подготовка и нормализиране на виталните показатели. Извършихме много изследвания и консултации. Операцията продължи 5 часа. Следоперативният период протече затегнато, но благодарение на екипната работа успяхме да изведем случая на Магдалина до успешен край.

Вие ни показвате едно друго, по-човешко лице на пластичната хирургия. Д-р Хатър, каква е тайната на Вашия успех?

-Винаги се стараем се да предложим индивидуален подход, съобразен с нуждите на всеки конкретен пациент. В работата си разчитаме на знанията и опита си, но и на екипния подход в лечението. Чувстваме се полезни, когато успеем да върнем не само здравето, но и качеството на живот на нашите пациенти. Това се забелязва от хората и печели тяхното доверие.