Начало Бизнес Италианци ще сертифицират майсторите на Панагюрска луканка

Италианци ще сертифицират майсторите на Панагюрска луканка

58
0
СПОДЕЛИ

Луканката ще носи логото на Европейския съюз, очаква се да поскъпне
Lukanka

Две италиански фирми имат правото да сертифицират производителите на Панагюрска луканка. Това са компаниите „Кю Чертификациони“ и „Биоагричерт”. Луканката, заедно с филе „Елена” и роле „Трапезица” са определени от Европейската комисия като продукти с традиционно специфичен характер по инициатива на сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти“. Според европейските правила тези три вида продукти могат да се произвеждат само от производители, членуващи в Сдружението, което към момента включва 21 предприятия от България, като негов председател е известният предприемач Димитър Маджаров. Друго правило е, че луканката не може да се отклонява от рецептата, регистрирана вече в Брюксел. Двете италиански фирми имат за задача да следят дали се спазват точно тези две условия.
Защитените продукти, сред които и панагюрската луканка, ще носят логото на Европейския съюз, а принципно тези продукти са по-скъпи. Другата специфика е, че наименованието не може да бъда търговска марка, запазена от определена фирма, а може да се произвежда от предприятия, които членуват в съответното сдружение. Продуктите могат да се произвеждат в цялата страна при спазването на традиционните методи и технологии.

Панагюрската луканка бе регистрирана официално като продукт със специфичен произход през август тази година. Година по рано в регистъра на Брюксел бе вписан горнооряховският суджук. Вече е одобрено за вписване и българското розово масло.

В момента в търговската мрежа се продават десетки варианти на панагюрската луканка, които като вкус и вид са доста различни, показа проверка на ПИА в панагюрските магазини. Цената на деликатеса се движи между 26 и 30 лева за килограм.

След вписването на вкусотията в европейския регистър кметът на община Панагюрище Никола Белишки съобщи, че се мисли за организация на фестивал на Панагюрската луканка.