Начало Политика Иван Евстатиев стана почетен гражданин на побратимения руски град Ессентуки

Иван Евстатиев стана почетен гражданин на побратимения руски град Ессентуки

СПОДЕЛИ

 

Делегация, ръководена от кмета Иван Евстатиев посети побратимения на Стрелча руски град Ессентуки. Визитата бе по повод Празника на града, който тази година бе отбелязан за 187- ми път, и по покана на ръководството на Ессентуки.

С решение на Градския съвет на побратимения град, Иван Евстатиев стана първият чужденец, на когото бе присъдено званието „Почетен гражданин” за приноса му в укрепването на добросъседските отношения между побратимените градове и за дейността му за утвърждаването позициите на Ессентуки на международно ниво. За да бъде пръсъдено званието на Иван Евстатиев Градският съвет измени специално правилника за получаването му и от чужденци.

На Празника на града Иван Евстатиев подари на кмета на Ессентуки Лариса Писаренко картина с църквата в Стрелча „Св. Архангел Михаил” и статуетка на Кирил и Методий, която е копие на паметника в Пазарджик.

По време на визитата делегацията осъществи среща с министъра на културата и туризма в Ставрополския край Валентина Ченцова, с която бе обсъдена възможността за възобновяване на приятелските отношения на 11- тте общини от Пазарджишка област с руските градове. В тази връзка бе направена и първата стъпка- на 3-ти март 2013- та година, по повод Националния празник на България, се предвижда гостуването на 30- членна представителна делегация от Русия. В нея ще бъдат включени представители на побратимените градове  на 11- тте общини от областта за проучване възможностите за възобновяване на приятелските отношения.

Припомням, че тази година на Празника на розата, отбелязан на 2- ри юни, в Стрелча по поканана на общинското ръководство гостува делегация от побратимения град Ессентуки. През 2013- та година ще с навършат 45 години от началото на приятелските отношения между Ессентуки и Стрелча.