Начало Спорт Иван Хърков стана вицесветовен шампион по самбо

Иван Хърков стана вицесветовен шампион по самбо

СПОДЕЛИ

ivanС вицешампионска титла се завърна възпитаникът на СК „Бойни спортове“ Иван Хърков от провелото се между 6 и 10 октомври в румънския град Плоещ Световно първенство по самбо за юноши и девойки.

Панагюрският клуб бе представен от Хърков, Никола Петкански и Йоана Пишмишова.

В категория до 68 кг вицеевропейският шампион за 2016 година Иван Хърков завоюва сребърно отличие, след като сътвори истински подвиг. В първата си среща той се изправи срещу трикратния световен шампион, побеждавайки го с 2:2. Втората среща бе срещу представителя на Армения, който е европейски шампион и срещу когото Хърков записа втора победа. Третата среща бе срещу шампиона на Азия от Казахстан. При положение, че малко преди края Иван губеше с 2:1, той успя да се мобилизира и да спечели срещата, класирайки се на финала. Там той отново се представи достойно, завоювайки вицешампионската титла.
В категория до 52 кг Йоана Пишмишова се класира на 7 място, което в нейния случай е добро постижение, предвид травмата на коляното, която тя получи и лекува два месеца. За жалост болките в коляното не позволиха на нашето момиче да завърши подготовката си за Световното първенство с националния отбор и се наложи да 10 дни преди началото на шампионата тя да се върне за лечение в Панагюрище. Въпреки всичко, Пишмишова взе участие и независимо от травмата си успя да се класира седма.

Третият наш представител Никола Петкански не успя да се класира. От април до октомври Ники качи 12 килограма, които трябваше да свали, за да се бори в своята категория до 52. Той обаче успя да смъкне само 8 и се наложи да се бори в нова за него категория – до 56 кг, което му изигра лоша шега.

yoana-nikola

Треньорът Иван Нетов благодари на Асоциацията на спортните клубове и на Община Панагюрище за подкрепата, благодарение на която участието на нашите състезатели стана възможно.