Начало Общество Тежкото бреме да си момиче

Тежкото бреме да си момиче

СПОДЕЛИ
restorant

photo_verybig_976852

Момичета между 5 и 14 години прекарват 40% повече време на ден, за да вършат домакинска работа в сравнение с момчетата на тяхната възраст. Това сочат данните от нов доклад на УНИЦЕФ, публикуван в навечерието на Международния ден на момичетата, който се отбелязва днес, 11 октомври.

Това е първата глобална оценка на времето, което момичетата по цял свят, прекарват в извършване на домакинска работа като готвене, чистене, грижи за членове от семейството и събиране на вода и дърва за огрев.

Според данните, събрани и анализирани от световната детска организация към ООН, разликата във времето, прекарано в домакинска работа, се равнява на 160 милиона допълнителни часа на ден в световен мащаб.

Две от три момичета готвят и чистят у дома, а почти половината от момичетата по света събират вода или дърва. Те също така извършват домакински дейности, които понякога се пренебрегват като такива като гледане на деца или грижа за възрастни хора, се казва в доклада.

804451a00919f2ff4afc736126e72cee_big

Данните сочат още, че с времето задълженията и работата на момичетата се увеличава. На възраст между пет и девет, момичета прекарват 30% повече време в домакинска работа; до 14 годишната им възраст, времето за домакинска работа нараства до 50%.

Момичета между 10 и 14 години в Южна Азия, Близкия Изток и Северна Африка прекарват почти двойно количеството време за домакинска работа в сравнение с момчетата.

В Сомалия, момичета между 10 и 14 години прекарват 26 часа седмично в домакинската работа — това е повече от всяка друга страна.

Жертвата, която тези момичета правят за семействата си, е за сметка на тяхното бъдеще. Те пропускат важни възможности да учат, да се развиват или просто да се радват на детството си„, заявява Аню Малхотра от УНИЦЕФ.

Това неравномерно разпределение на труда сред децата също така утвърждава половите стереотипи и разкрива двойната тежест, която пада върху плещите на жените и момичета.

В доклада са включени още и данни за насилието над момичета, детските бракове, женското обрязване и образованието на жените.