Начало Интервюта Иван Нетов, управител на „Спорт Инвест – Панагюрище” ООД: Проектът за спортната...

Иван Нетов, управител на „Спорт Инвест – Панагюрище” ООД: Проектът за спортната зала се радва на огромна гражданска подкрепа

СПОДЕЛИ

1466147_243184405847523_1785772974_nГ-н Нетов, темата със спортната зала отново е на дневен ред във връзка с предложението за преустройване на тренировъчната зала в игрална. Какво налага това?

Надявам се темата със „спортната зала” да е актуална десетки години наред и тя да се приема като арена на големи спортни състезания и много значими събития. Още със стартирането на проекта бе ясно заявено от инвеститора, че ще гоним най-високото ниво, едно уникално спортно съоръжение, което да отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг. Още през 2010 година беше създадена работна група от специалисти, спортни деятели, треньори от спортните клубове в община Панагюрище, общински съветници и др., която на място проучи опита на строителите на зала „Арена Армеец”, новите зали в Самоков, Благоевград. Бяха проведени разговори с водещите спортни федерация и най-вече с тези, в които членуват съответните клубове от Панагюрище като тенис на маса, хандбал, волейбол, баскетбол, самбо, джудо, таекуондо, бадминтон. Всички забележки, препоръки, изисквания към онзи момент бяха взети под внимание и проектът бе съобразен с тях. Тук е необходимо да се подчертае, че спортът е изключително динамична сфера и много често наблюдаваме промени както в спортните правила, така и в изискванията към провеждането на състезания и оборудването на спортните съоръжения. Отделно от това за тези четири години се променяха нормативните документи и изискванията по европейски и световни стандарти в областите на строителството, безопасността и комфорта за спортисти и зрители.

През последните две-три години се построиха и откриха няколко нови спортни зали в градове като Пловдив, Русе, Бургас, Ботевград, Благоевград… Конкурентна ли е панагюрската зала на тези съоръжения?

Именно за да сме конкурентоспособни и да сме в крак с всички новости и повишени изисквания, в процеса на изпълнението на проекта сме канили много експерти в областта на строителството на спортни съоръжения и отговорни специалисти на водещите спортни федерации, които да дадат допълнителни указания и препоръки по изграждането и оборудването на залата. След многократните консултации, срещи и посещения на място се изясни, че голямата спортната зала отговаря на всички актуализирани изисквания по стандарти.

Нашата визия и тяхната препоръка като перспектива за развитието и ефективното използване на спортното съоръжение е тренировъчната зала да бъде разширена и да стане втора състезателна зала. По този начин панагюрската многофункционална спортна зала ще стане единствената след „Арена Армеец”, която ще разполага с две игрални полета, на които едновременно могат да се провеждат състезания. С такава втора състезателна зала ще сме крачка пред всички останали, тъй като нито една от изброените не разполага с второ състезателно игрище, което вече е част от изискванията на много федерации за провеждане на световни и европейски първенства.

След проведените консултации и получените препоръки по мое настояване получих официални писма, в които федерациите по баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на маса, художествена гимнастика, спортна акробатика, джудо и др. потвърдиха допълнителни международни изисквания за размерите на второ състезателно игрище. Това ще ни даде сериозно предимство при кандидатстване за домакинства на големи международни състезания пред всички останали спортни зали в България, тъй като те имат само едно игрално поле.

При разширяването на практика се навлиза в двора на Център за настаняване от семеен тип, ще бъде ли компенсирано по някакъв начин?

При обсъждането на моето предложение в постоянните комисии по Бюджет и икономика и Териториално и селищно устройства възникна предложението това навлизане да бъде компенсирано. Коментираше се преместване и изграждане на ново, модерно, спортно игрище на подходящо място в двора на Центъра, както и благоустрояване на дворното пространство за сметка на „Спорт Инвест – Панагюрище” ООД. Мисля, че едно подобно решение удовлетворява всички заинтересовани страни.

При реализацията на проекта ще бъде ли разрушена част от спортната зала?

Категорично не. Вече казах, че се налага единствено разширяване на тренировъчната зала и нищо няма да се разрушава. Използваните строителни системи дават възможности разширението да се изпълни с надграждане и доизграждане, а не с разрушаване. Както към момента, така и след разширяването, обектът е съобразен с всички нормативни изисквания и стандарти за безопасност и сигурност.

Разширяването ще наруши ли планираният график за изграждане на залата?

Към този момент строителните работи се изпълняват в график, който изпреварва с около два месеца предварително планираните срокове. При експедитивно решаване на въпроса с разширяването на парцела и другите процедури отклонения в графика няма да има.

Ефективно ли ще бъде използвана спортната зала?

Моето огромно желание, както и на всички спортисти, деятели, фенове и родолюбиви панагюрци, е Панагюрище да се превърне във водещ и притегатален спортен център. Вярвам и ще дам всичко от себе си, да проведем големи и значими спортни прояви. Искам тук да идват големи спортисти и отбори, хората да им се радват, а това да бъде стимул за нашите деца да се занимават активно със спорт. За мене като спортист и шампион това е най-важно. Колкото до икономическата рентабилност наистина ще бъде много трудно, но има изработен бизнес план, който ще се стараем да изпълняваме и смятам, че с усилията на всички това ще се случи. Искам с удоволствие да споделя, че този проект се радва на огромна гражданска подкрепа. Всеки ден ме спират десетки панагюрци, които ме питат кога ще е готова залата и с нетърпение чакат първите вълнуващи спортни преживявания.