Начало Култура Излезе от печат стихосбирка на Мария Бегова „Думи насъщни”

Излезе от печат стихосбирка на Мария Бегова „Думи насъщни”

63
0
СПОДЕЛИ

maria begovaИзлезе от печат новата книга на Мария Бегова „Думи насъщни” . В нея са включени стихотворения, писани през годините и обединени в три цикъла. Финансирането е осигурено чрез общинската програма за подпомагане не местни творци. Редактор на стихосбирката е известната поетеса Ники Комедвенска, художник е Манол Панчовски, а предпечатът и отпечатването са дело на Издателска къща „Оборище”. Творческите интереси на Мария Бегова са в областта на поезията, есеистиката, литературната история, библиологията, краезнанието и превода. Публикации по тези проблеми са публикувани в различни периодични издания.
Бегова участва в поетичните антологии “Панагюрската фиала”- 2002, “Озарение”-2006, “Дойдох, видях…”, 2011. Публикува и в сайтовете E-lıt.-İnfo и Chat.pat-literatura.
Бегова превежда книгите “Моят живот като кюрд” (Bir kürt olarak yaşamım) на Нуреттин Заза;, както и стихове от Неджати Джумалъ, Тюлай Аръджъ, Джихат Ъргат, Джихат Кюлеби, Неджип Фазъл Късакюрек в антология в „Непознатият изток”.
Благодарение на нейните преводи българският читетел се е запознал и с разкази от Джемиле Чакър, включени в същата антология, както и творби на т Севги Сойсал, Севинч Чокум, публикувани в антологиято „Да си жена от Изтока” Стихове на Мария Бегова са преведени на румънски и френски език: