Начало Култура Изложбата “Облекло във времето” бе открита днес в Историческия музей

Изложбата “Облекло във времето” бе открита днес в Историческия музей

76
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Исторически музей – Панагюрище и Регионален исторически музей – Варна откриха днес своята съвместна изложба “Облекло във времето” (от средата на ХIХ век до края на ХХ век) в панагюрския музей. Изложбата е част от Юнските празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“.

Изложбата бе открита от директора на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. който приветства присъстващите и сподели: „В панагюрския музей трайно се налага партньорството с музеи от цялата страна. Едно от тези партньорства е с Регионален исторически музей – Варна. В процеса на партньорството нашия музей гостува с екпозиция през март 2015 година, след което се достигна до идеята и за тази съвместна изложба. От панагюрска страна по нея работиха главен уредник Ирина Ботева, главен уредник Георги Керкиняков, уредникът Петя Мануилова и фондохранителят Манол Панчовски“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Главният уредник на Исторически музей – Панагюрище г-жа Ирина Ботева разказа, че  изложбата се е изготвяла в продължение на месеци, а самата идея за нея се е породила още в края на 2015 година. „Малко трудно бе да решим точно каква да е темата на изложбата, защото няма много общи неща между музей като нашия, който е във вътрешността на страната и музей, който е на морето и в голяма част е археологичен. Но в крайна сметка решихме това да бъде изложба, която да проследим развитието на облеклото от средата на ХIХ век до края на ХХ век. Частта, подготвена от нашия музей представя панагюрската традиционна носия от средата на ХIХ до 40-те години на ХХ век.“ разказа Ботева.

Модели представиха част от реплики на панагюрки носии, изработени по проект на фондация „Цоцорков род“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Главният уредник на Регионален исторически музей – Варна Златка Антонова представи експонатите, предоставени от тях. Те са от фонда „Най-нова история“ и представяха модните тенденции в облекла от 40-те до 90-те години на ХХ век. Моделите ясно разграничаваха контраста от тъмните тонове, които са били носени от средата на ХIХ до 40-те години на ХХ век, и цветната палитра, която е последвала. Към някои от тоалетите бяха добавени и аксесоари – чанти и обувки, характерни за определения период.

Изложбата ще бъде експонирана в Исторически музей – Панагюрище до 15 юли, след което ще замине за Регионален исторически музей – Варна, където също ще бъде представена в рамките на един месец.

На финала на откриването директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов разкри, че вече има замислени нови атрактивни проекти, съвместно с варненския музей.

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.