Начало Култура Изложбата „Цар Самуил в битка за България“ идва догодина

Изложбата „Цар Самуил в битка за България“ идва догодина

СПОДЕЛИ

300px-Bitolski_nadpisИзложбата „Цар Самуил в битка за България” вероятно ще гостува и в панагюрския исторически музей, потвърди директорът доц. д-р Атанас Шопов. Това вероятно ще се случи през следващата година, обясни той. В експозицията, посветена на 1000 –та годишнина от гибелта на владетеля има и два експоната на нашия музей – свидетелства за епохата, в която е управлявал Самуил. Експонати са предоставили още музеите в Преслав, Шумен, Варна, Добрич, Разград, Перник, Враца, Монтана, Сливен и Бургас.
Сред свидетелствата за епохата на Самуил са находки от патриаршеската базилика в Дръстър, златни монети на императорите Йоан Цимисхий и Василий II, печати на представители на византийската гражданска, военна и църковна администрация.. Посетителите могат да видят надписа от с. Герман, изработен по поръчка на царя и копие на прочутия Битолски надпис. Изложбата е съпътствана с видеоразказ , анимация и звукови картини.
Изложбата ще бъде показана за пръв път в залата за временни изложби на Националния исторически институт и музей към БАН на 7 октомври от 18.00 часа, където ще стои до 11 януари следващата година.