Начало Общество Изследват доходите и условията на живот в област Пазарджик

Изследват доходите и условията на живот в област Пазарджик

СПОДЕЛИ

panagyurishte-9970d2

През периода март – май 2017 г. Националният статистически институт ще проведе анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2017”.

С Регламент № 1177/2003 на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за системно изготвяне на статистически данни на Европейската общност за доходите и условията на живот (ЕU-SILC), които да включват съпоставима и своевременна информация за моментното състояние и динамиката на доходите.

Изследването се провежда върху четиригодишен ротационен панел от обикновени домакинства. Размерът на извадката за всяка година в панела е около 7 200 домакинства, разпределени във всички области на страната. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече години.

В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2017 г., част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пета поредна година, а тези, които са участвали пет последователни години, ще бъдат посетени за шеста поредна година. С промяната се цели да се получат по-добри оценки на продължителни явления (например постоянен риск от бедност за по-продължителен период).

В периода март – май 2017 г. избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника – Въпросник за домакинството, Индивидуален въпросник и Модул Здраве – втори приоритет. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. При посещенията си в домакинствата анкетьорите ще се легитимират със служебни карти.

В Пазарджишка област изследването ще се проведе в градовете Пазарджик, Белово, Брацигово, Велинград, Костандово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча, както и в селата Бошуля, Гелеменово, Главиница, Дебръщица, Динката, Дорково, Драгиново, Звъничево, Калугерово, Левски, Мокрище, Нова Махала, Овчеполци, Огняново, Памидово, Пищигово, Радилово, Сарая, Сбор, Св. Петка и Смилец.

Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.