Начало Култура Пъстър и цветен Гергьовден в село Попинци и тази година

Пъстър и цветен Гергьовден в село Попинци и тази година

СПОДЕЛИ
restorant

17796069_1155873121208334_1013198466018404054_n

Фестивалът се организира за втора поредна година от Народно читалище „Искра-1872” и се провежда под патронажа на кмета на община Панагюрище Никола Белишки. Посвещава се на 145 години от основаването на читалище „Искра-1872” в Попинци.

Дата на провеждане: 7 май 2017 година /неделя/
Час: 10:30 часа
Място на провеждане: залата на читалище „Искра-1872” – с. Попинци
Съорганизатор на събитието е Община Панагюрище.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да представи пъстротата и красотата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхрани и предаде живото, духовно, културно наследство на българина. Да предостави възможност на творческите колективи за обществено признание и да насърчи приемствеността на младото поколение.

Убедени сме, че НФФ „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2017” ще приобщи по-широк кръг от хора към народното творчество и ще Ви предостави прекрасна възможност за съприкосновение с автентичния български фолклор.

Условия за участие:
1. Във фестивала могат да участват читалищни групи за изворен фолклор, певчески групи, индивидуални изпълнители, танцови състави и ансамбли, без възрастови ограничения.
2. Необходимо е изпълнителите да бъдат облечени с народни носии.
3. Всеки колектив сам подбира репертоара си. Препоръчително е песните и обичаите да бъдат тематично свързани с Гергьовден или друг пролетен празник.
4. Организаторите осигуряват на всеки участник пакетирана храна.
5. Пътните разходи са за сметка на колективите.
6. Фестивалът няма конкурсен характер.
7. Всички групи и индивидуални изпълнители получават плакет, диплом и подаръци.

Регламент за участие:
1. Певчески групи – автентичен фолклор:
Изпълняват до 3 песни от региона, който представят / по възможност различни по характер, в различен размер/ или програма с общо времетраене до 10 минути.
2. Певчески групи – обработен фолклор:
Изпълняват до 3 песни различни по стил или програма, с общо времетраене до 10 минути.
3. Индивидуални изпълнители – певци:
Изпълняват две песни – бавна и бърза, с обща продължителност до 5 минути.
4. Народни обичаи:
Групите за изворен фолклор представят Гергьовски или друг пролетен обичай до 15 минути.
5. Танцови състави:
Изпълняват програма с общо времетраене до 20 мин. Танците могат да бъдат автентични, сюжетни или авторска хореография, като поне единият е от региона, който представят.
6. Ансамбли:
Изпълняват програма, включваща танци, песни, музика, с времетраене до 30 мин., като поне едно от изпълненията е от района, който представят.
Всички желаещи да участват в НФФ „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2017” попълват заявка по образец, с кратка творческа анотация на колектива.

Крайният срок за подаване на заявките е 24 април 2017 година, на адрес:
с. Попинци, 4528, общ. Панагюрище, ул. „Г. Димитров“ №34,
НЧ „Искра-1872“, или на e-mail: chitalishte.iskra@abv.bg

Редът за представянето на колективите се определя от организаторите след постъпване на заявките и ще бъде обявен до 28 април.

Посрещането и регистрацията на колективите при пристигането им ще се извърши във фоайето на читалището.

Освен изява и признание на колективите, организаторите от читалище „Искра-1872” предлагат на групите /без да поемат разходите по транспорт/ и екскурзия до общинския център – град Панагюрище, с възможност за посещения на исторически паметници на културата, знакови за Освобождението на България и вписали се достойно в Априлската епопея от 1876 година.

Колективите могат да посетят: Мемориален комплекс „Априлци”, Исторически музей – Панагюрище, със зала-трезор на Панагюрското златно съкровище и централната сграда с експозиции „Археология”, зали –„Априлско въстание” и „След Освобождение”, макет на Панагюрската чаршия и Дудекова къща с историко-експонатна експозиция. Желаещите могат да посетят и родната къща на Райна Княгиня, както и Тутева къща, Лекова къща и местността Оборище.

За справки и допълнителна информация:
03534/2328, 0877909024 – Донка Шопова, секретар на НЧ „Искра-1872“,
e-mail:chitalishte.iskra@abv.bg

Източник: НЧ „Искра-1872″ с. Попинци