Начало Общество Йордановден е. Над 150 хиляди души празнуват имен ден

Йордановден е. Над 150 хиляди души празнуват имен ден

СПОДЕЛИ

yordanovdenЙордановден или Богоявление е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици.На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

Над 150 хил. души празнуват имен ден

Не само българи с името Йордан и Йорданка, които са на десето място в класацията на най-популярните имена у нас, са именници у нас. Общо 151 852 души ще отбележат своя имен ден на Йорданов ден – 6 януари. Към края 2015 г. мъжете с името Йордан са 79 354, жените, носещи това име са 72 498, показват статистическите данни на НСИ.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Богоявленски водосвет на бойните знамена

На 6 януари, Богоявление, е ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.Участие ще вземе и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Росен Плевнелиев ще участва в ритуала, който ще се състои от 11:00 часа на пл. „Свети Александър Невски“ в столицата. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

1 КОМЕНТАР

  1. На 6 януари 1856 година е родена в гр. Панагюрище Райна Попгеоргиева Футекова (Райна Княгиня), българска революционерка и национална героиня, учителка в Панагюрското девическо училище 1874-1876г., ушила и развяла главното знаме на Априлското въстание.

    Починала на 29 юли 1917 година в гр. София.
    Ако не знаете да знаете!




    0



    0