Начало Общество Къде може да се разходите за един ден, ако времето е хубаво...

Къде може да се разходите за един ден, ако времето е хубаво на Великден?

СПОДЕЛИ

Ако сте си мечтали този Великден да посетите Флоренция, Париж или Виена, но плановете не са се получили, моментът е идеален да се възнаградите с кратко еднодневно бягство до някоя прекрасна българска дестинация.

Ето и къде ви предлагаме да се разходите в някои от четирите почивни дни с цялото семейство, ако времето е хубаво

Етъра 

Комплексът е изграден през 1964 г. и е само на 8 км от Габрово. Кротко покрай него ромоли р. Сивек. Общо музеят разполага с 50 обекта, част от които реставрирани, други намерени на терен, а трети пресъздадени от снимки. Разходката по занаятчийската калдъръмена уличка ще ви разкрие тайни от бита на нашите предци. За някои само сте чували, а за други дори не сте подозирали.

666

Крепостта Баба Вида

Кулите на крепостта Баба Вида (или Бабини Видини кули) се отразяват във водите на Дунав край Видин от стотици години. През това време са станали свидетели на войни, мир и различни управници. Най-отдолу са останките на античния град Бонония. Смята се, че превръщането й в средновековен български замък и основните строителни дейности са осъществени по време на Второто българско царство.

666

Пещерата Проходна

Наричат я пещера, но тя не прилича много на такава, защото е изключително осветена. Проходна има високи сводове и се подсилва от двата големи отвора на тавана й. Заставайки под тях, няма как да не се почувствате „наблюдавани“ от небето. Приликата им с две отворени очи е изумителна. Местното население дори ги е кръстило „Окната“ заради формата, която безпогрешно наподобява контурите на лице. Ако сте гледали филма „Време разделно“ по романа на Антон Дончев, то със сигурност сте уловили специалното участие на пещера Проходна. Намира се близо до Враца и Плевен.

666

Асенова крепост 

Крепостта носи името на цар Иван Асен II, защото той прави по-сериозните архитектурни и укрепителни промени тук. Според повечето историци крепостта е била построена доста по-рано – през втората половина на девети век. Първоначалната й цел е била да свързва Пловдив с Беломорието. Ролята й е била главно стратегическа, като многократно е била превземана и често сменяла господарите си. Намира се точно до Асеновград, близо до Пловдив.

666

Райско пръскало

Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров и се намира в резерват „Джандема“. Маршрутът започва на 4 км. От Калофер, целият е маркиран и често има табели и указания, за да не дубите ориентация. Преходът отнема около 3 – 4 часа.

666

Крепостта Овеч

Крепостта се намира край Провадия, на платото Калето, което има форма на кораб. То обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра. Пред входа има твърдина, която чрез 150 метров мост е свързана със съседното плато Табиите. Изградена е от византийците през 4-и в., но е доказано тракийското присъствие още преди тяхната намеса.

666

Хотница

Намира се на 14 км от Велико Търново. Дълга е около 1,5 км. Започва от Хотнишкия водопад, един от най-живописните в страната. Задължително вземете камерата си, защото гледките трудно могат да бъдат описани с думи.

666

Скален манастирски комплекс Грамовец

Най-бликото населено място до него е село Кошов. Близо е Русе. Комплексът е разположен на левия бряг на река Черни Лом. В скалата се помещават няколко изкуствени пещери. От основата й започва екопътека.

666

Късноантична крепост с. Войвода

Село Войвода се намира на 28 км от Шумен по пътя за град Каолиново. Крепостта е разположена на северния склон на могила, която е 1 км извън селото. Крепостната стена е с грамадни кули с диаметър 18.5 м. Градежът е с характерната за късната античност смесена зидария. Тухлите отвън са оцветени с червена боя, което прави градежа по-внушителен.

666

Местност Рупите

В местността се намира къщата на баба Ванга. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяване на храм, наречен Св. Петка. Зад него се намира гробът на пророчицата. Може да разгледате и къщата-музей на Ванга. Около нея има редки  дървесни и животински видове, минерални извори и басейни. Легенда гласи, че земята в местността е наситена с особена енергия. От църквата можете да видите вкопания в скалата кръст. Той е съставен от мраморни стълби, който символизира пътя на Христос към Голгота.

666

Крепост Калето

В буквален превод от арабски „Кале“ означава крепост. Разположена е на хълм в центъра на Свищов. От нея се открива красива гледка към града. След проучвания е установено, че хълма е бил обитаван доста дълго време – до късното средновековие. За това свидетелства начина на построяване на крепостните стени на външна кула, които най-вероятно са обграждали целия хълм. Самата крепост е датирана от 13-14 век.

г