Начало Бизнес Кафе веригата Starbucks отвори първото си заведение в Пловдив

Кафе веригата Starbucks отвори първото си заведение в Пловдив

СПОДЕЛИ

Кафе веригата Starbucks отвори първото си заведение в Пловдив. То се намира в Mall Plovdiv и е разположено на площ от 240 кв.м. Обектът е единадесети в страната за компанията, която присъства на българския пазар от десет години. Преди седмица веригата стъпи и във Варна – заведението там се намира в историческа сграда на ул. „Воден“ №13, като разполага с търговска площ от 160 кв.м.

През пролетта от Starbucks обявиха планове за откриването на поне четири нови заведения в България, в които ще бъдат инвестирани над 7 млн. лв. Тогава от веригата посочиха, че част от новите обекти ще бъдат във Варна, в Бургас и в столичния Bulgaria Mall.

Миналата година дейността на компанията в страната беше увеличена с две заведения – на ул. „Съборна“ и в Ring Mall в София. Според цитирани от дружеството данни на Euromonitor Starbucks има около 10% дял на местния пазар на кафе вериги, като заема трето място след „Неделя“ и Costa Café. Амбицията на компанията е да заеме лидерското място на пазара, коментира за „Капитал“ през март регионалният мениджър за България на Starbucks Иван Георгиев.

През 2017 г. приходите на компанията, която управлява оперативно дейността на веригата в страната – „Амрест кофи“, са нараснали с 13.1% и достигат 4.73 млн. лв., става ясно от годишния й финансов отчет. Оперативната печалба за периода е 164 хил. лв., като намалява с 18.8% спрямо отчетените година по-рано 202 хил. лв. Бизнесът на Starbucks в България се управлява от полската Amrest Holdings, която придоби тогавашните пет заведения в страната през 2015 г. от гръцката Marinopoulos.