Начало Любопитно Какво представляват електрическите гроздомелачки

Какво представляват електрическите гроздомелачки

СПОДЕЛИ

Виното е хилядолетна напитка, която и до днес не губи популярност, благодарение на уникалния си вкус и аромат. За неговото производство днес масово се използват електрическите гроздомелачки, за които ще стане дума и в този материал. Тук ще видим предлаганите видове и малко съвети за безопасна работа. Ще разберем също кога е най-подходящият момент за направата на вино.

Какви видове гроздомелачки ще намерите в сайта

Този тип машини за обработка са предназначени за мачкане и чистене на гроздовите зърна от чепките, филтриране на сока от семките и отделянето на образувалата се каша. Те притежават специален бункер, който при отделните видове има различен капацитет, зависещ от количеството обработвано грозде. От гледна точка на начина на задвижване, гроздомелачките и роначките се делят на електрически и механични; с и без отделяне на чепките..

 

Днес по-често предпочитани са електрическите гроздомелачки и роначки, защото до голяма степен са автономни и позволяват на човек да върши и друга работа. В същото време, от към производителност, този тип устройства значително надминават механичните, изискващи постоянното участие на човека. 

След протичане на “бурната ферментация” /5-7 дни/ се използват преси, чието предназначение е да отделят твърдите вещества от мъстта. Те са по-предпочитани за домашно производство на вино и други сокове или спиртни напитки.

Съвети за безопасност от Mr. Bricolage

В конструктивно отношение, отделните видове гроздомелачки могат да се различават, но по основното им предназначение – не. Те могат да притежават както метален шнек за придърпване на материала и неговото смилане, така и отделни въртящи се едновременно валове, между които преминават гроздовете. Когато работим с механични или електрически гроздомелачки е важно да внимаваме пръстите ни да не попаднат при ножовете. Ако това се случи, физически щети със сигурност ще има, така че бъдете внимателни.

От Бриколаж съветват в никакъв случаи да не опитваме да докосваме въртящите се валове или ножове, докато са в активно работещо състояние. Това е голяма степен на защита, при която вероятността от наранявания е сведена до минимум.

Кога е най-подходящо за направата на вино

  • времето за събиране на реколтата е един от основните моменти, влияещи върху вкуса на бъдещото вино;
  • нивото на захарност трябва да е достигнало около 25%, което прави гроздето подходящо за бране и обработка;
  • при ниска захарност се добавя допълнителна такава, до достигане на подходящия показател;
  • ферментацията на предварително приготвената мъст е възможна само при напълно узряла суровина.