Начало Общество Калоянов: Чакам от комисията по местно самоуправление становище по писмото на Дядо...

Калоянов: Чакам от комисията по местно самоуправление становище по писмото на Дядо Николай

СПОДЕЛИ

mitropolitПрословутото писмо на Пловдивския митрополит Николай до кмета на общината и общинските съветници е входирано вчера в деловодството на общинския съвет. Това съобщи днес председателят Христо Калоянов, който веднага е разпределил искането на владиката за преместване на тържествата на втори май за становище на водещата по казуса комисия по Местно самоуправление и законност. Дтите и реда за провеждане на честванията са регламентирани в акт на Общинския съвет – Наредбата за символите и почетните звания, затова очаквам становище от тази комисия, обясни Калоянов.

1 КОМЕНТАР

  1. ОТНОСНО:“Чакам от комисията по местно самоуправление становище по писмото на Дядо Николай“
    От гледна точка на Православието, следва честването на Априлската епопея да става на втори май. Честването на ОБОРИЩЕ, да бъде на трети май. Това, обаче ще доведе до това, че Панагюрище ще извоюва местна независимост относно почивните дни, тъй като трети май по принцип не е включен в календара на празничните почивни дни за България.
    Смущава ме факта изразен от г-н Калоянов – „Чакам Комисията….“. Какви аргументи може да посочи който и да е член на Комисията?. По добре щеше да бъде позицията на ОБЩЕСТВЕНИТЕ СъВЕТИ в населените места (но такива за съжаление все още не са създадени). Друга позиция може да бъде изразена чрез организиране и провеждане на МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ, но за сега местните политици не считам че могат въобще да се сетят (а и за честването на 140 години от Априлската епопея няма време).
    Само, ще припомня, че до 2800 година Българската Православна Църква в календарните си прояви ще спазва Григорианският Календар, а той посочва, че 20 Април 1876 г., съответства на 2 май 2016 г., отчитайки движението на Слънцето.
    „вж. Сalendier gregorien“




    0



    0