Начало Общество Калоянов оттегли поправката си, притиснат от „тройната коалиция“

Калоянов оттегли поправката си, притиснат от „тройната коалиция“

СПОДЕЛИ

Народният представител Христо Калоянов оттегли предложението си за промяна в Закона за кадастъра и имотния регистър след дебатите вчера в Постоянната комисия по инвестиционно проектиране  в парламента. Той и колегите му  от ПП ГЕРБ д-р Дончо Баксанов и Гинче Караминова с предложение, внесено на 5 септември, настояваха за промяна в закона, която да облекчи гражданите и бизнеса и да спести разходките за вадене на скици от офисите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Предложението бе там, където няма разкрити офиси, услугите по издаване на скици и други документи, да се поемат от общинските администрации. Калоянов предлага още таксите за тази услуга да останат в общинския бюджет, за да покриват административните разходи. В мотивите Калоянов посочва, че с тази законова промяна услугите стават по-достъпни, а на гражданите и бизнеса се пестят пари, време и нерви. Вносителят отбелязва, че всяка общинска админстрация има подготвени кадри, има информационна база и възможност да се справи с тази задача.

Положението е особено тежко за собствениците на имоти в Панагюрище и Панагюрски колони, които са принудени да ходят в пазарджишкия офис, за да могат да си свършат работата. А обикновено едно ходене не е достатъчно и се налага да се пътува до Пазарджик по няколко пъти за един лист хартия, сподели Калоянов като обобщи горчивия опит, споделян многократно при срещи с избиратели.

По време на дебатите в комисията разбрах, че предложението ми ще бъде отхвърлено, защото колегите от управляващата тройна коалиция – БСП, ДПС и АТАКА, търсеха аргументи срещу предложението ми, някои от които абсурдни, други дребнави,  разказа пред ПИА Калоянов. Той обясни, че управляващите в комисията възроптали срещу това таксата да остава в общините и заявили, че администрациите нямали експертен капацитет да се справят. За мене тези аргументи са странни, защото е нормално този, който извършва услугата, да получава и таксата за тази дейност. А общините имат капацитет, защо години наред са извършвали тази дейност и продължават да я извършват за землищата, които не попадат в електронния кадастър , каза народният представител. Като видял посоката на дебатите, той предпочел да изтегли предложението си. Според Правилника на народното събрание, ако предложението се отхвърли, в в следващите три месеца нямам право да го внасям отново. Затова оттеглянето ми е по-скоро тактическо. Разбрах, че управляващите готвят свои промени в други текстове на Закона и ще се опитам при внасянето им да предложа отново и моята поправка, заяви панагюрецът. Той каза още, че ще търси подкрепа и извън парламента, като вероятно ще се обърне за помощ към Общински съвет – Панагюрище и бизнеса в нашата община, както и към обществеността в област Пазарджик. Вече имам подкрепата на кмета Никола Белишки, който е сезир за проблема парламента и областния управител. Мисля, че поведението на колегите от БСП, ДПС и АТАКА е продиктувано от политически мотиви, но по този начин лишават хиляди граждани и фирми от възможността да получат по-бързо и по-евтино обслужване, обобщи народният представител.

6 КОМЕНТАРА

  1. Абе Мари и ние също вадим скици.Наскоро и на мен ми се наложи да си вадя и всичко ми излезе 40 лева .30 лева скица и 10 лева бензин и скицата стана точно за един час до като пия едно кафе.От къде ги измисли тези 200 лв.ум не ми побира.Или си излъгала мъжъ ти да си купиш нещичко а.




    0



    0
  2. Както винаги българина има мнение за всичко, без сам да се е запознал с абсурдите на администрацията ни.
    Е, аз съм една от тези , които се изръсиха с над 200 лв. Имах щастието да ходя само 2 пъти до Пазарджик и заедно с издаване на скиците сметката е ясна.
    Как няма да оттегли предложението човека? С тази тройна обирджийска коалиция не мож да се бориш- те колят, те бесят. Как един турски управител на пазарджишка област ще позволи да му измъкнат пари под носа? То не стига ,че нашата болница вече от доста време си покрива болничните нужди на населението и по-малко бягат в Пазарджик, ами сега пък и това. Да се омита тази психо-турско-руска паплач ,че е срам за България!




    0



    0
  3. Проблемът не е на Калоянов а на стотици хора.Това че някой се опитва да го реши дали е повод за обиди и подигравки. Имам познати които са ходили до Падарджик пет-шест пъти за една скица.Горе доста ясно е написано защо е оттеглено. А ти май изобщо не си в час с нещата в Панагюрище откъм приемането и отхвърлянето. Мнозинството в общинския съвет е на комунистите, циганската партия и групата на Лукето Ангелов. Не знам кой е боядисано врабче ма ти си черевен кукумицин със сигурност.




    0



    0
  4. Абе Калоянов – бизнеса какво ще ти помогне- или визираш Асарел? направи няколко ******* и може да стане работата. Ти като че падаш от космоса? Нали вашите гербаджийски управници правят същото на местно ниво? Да не би Белишки и сие да са приели нещо предложено от опозицията или тяхното е „тактика“ като твоето? Аре не се рпави на боядисано врабче




    0



    0
  5. Аз не мога да разбера на тоя какъв му е проблема.. нали това му е работата като депутат- да внася предложения и поправки в законите. Част от задълженията му като такъв. Те сами по себе си или се приемат или се отхвърлят.. Ама някой да те принуди да си оттеглиш предложението е меко казано несериозно. Дори и хвърлено така в пространството с цел ПР. Сам се излага. А и не е малко късно след 3 месеца работа чак сега да внася предложения? До сега къде е спал??




    0



    0