Начало Общество Камък на релсите повредил влака Пловдив – Панагюрище

Камък на релсите повредил влака Пловдив – Панагюрище

90
0
СПОДЕЛИ

relsiЗа инцидент с влака Панагюрище – Пловдив съобщават от ръководството на БДЖ. Поставен камък върху релсите е разбил скоростната кутия на мотрисата „Дезиро” на 31 октомври. Това е наложило машината да престои на гара Съединение в периода между 17.36 и 18.04 часа. Нелепият инцидент вероятно ще доведе до смяна на скоростната кутия, което струва около 60 000 лева, съобщават от железниците.

Най-често срещаните случаи са поставяне на предмети върху железния път, замеряне на влакове с камъни, умишлено спиране на товарни влакове с цел грабеж, кражби на части от вагони и локомотиви, на съоръжения от осигурителната и телекомуникационна техника, железопътни релси, жп стрелки и части за тях, скрепителни елементи, т.е. всякакви метални и медни части, които могат да бъдат предадени за вторични суровини.

Най-сериозното измерение на посегателствата е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на железницата. Подобни посегателства са огромен риск за сигурността на движението и биха могли да доведат до катастрофи с непредвидими последствия, се казва в съобщение на БДЖ.

Голям брой посегателства се регистрират срещу железопътната инфраструктура, което също е предпоставка за железопътни инциденти, а разходите за възстановяване са огромни. Само от началото на годината до средата на месец октомври 2014 г., от НКЖИ са регистрирани 397 кражби на стойност 1 060 627 лв. В „БДЖ – Пътнически превози” са регистрирани 111 кражби на стойност около 400 000 лв., а кражбите в „БДЖ – Товарни превози” са в размер на над 100 000 лв.

От началото на 2014 г. са регистрирани 11 случая на умишлено поставяне на различни предмети върху релсите, поради които се е стигало до нанасяне на щети по локомотиви и мотрисни влакове. Обикновено предметите, които се поставят върху железопътните линии, са камъни, автомобилни гуми, клони и др.