Начало Здраве Кантарджиев: Водата за уста и содата убиват вирусите

Кантарджиев: Водата за уста и содата убиват вирусите

СПОДЕЛИ

Водата за уста, както и содата убиват вирусите. Това е ясно като бял ден. Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се ядат бонбончета с етерични масла, но трябва да ги слагаме в устата с чисти ръце.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова ТВ.

Витамин D и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце, каза още Кантарджиев. Той обясни, че е добре възрастните да взимат по 3-4 капки витамин D, а децата – по 1-2 и допълни, че приемът трябва да е с прекъсване, т.е. „да се пие 15 дни и после 15 да не се приема или да се пие 10 дни, а след това 20 не“.

Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните, категоричен е директорът на НЦЗПБ.

Според него заради липсата на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре. Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция, но в същия момент хората си спомнят, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници, щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата.

Публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас, смята той.

Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

„Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес“, допълни той.

По думите му Щабът не отваря и не затваря нищо в страната, а „просто даваме медицински препоръки“.