Начало Общество КАТ отново в акция

КАТ отново в акция

45
0
СПОДЕЛИ

photo_verybig_804350

Акцията на КАТ стартира заради множеството зловещи катастрофи в резултат на умората. Полицейските служители ще вземат на мушка основно шофьорите на автобуси и товарни автомобили, тъй като именно те се оплакват най-често от умора. На места проверката ще бъде извършвана съвместно с ДАИ, които пък ще проверяват тахографите на водачите. По тях лесно може да бъде засечено от колко време е в движение даденото превозно средство.

Позовавайки се на експерти от КАТ посочват, че умората и недостатъчното време за почивка, са сред най-честите причини за зловещи пътнотранспортни произшествия не само у нас, а и в цяла Европа. Освен за умора, служителите на КАТ ще следят и за водачи, позволяващи си да шофират с превишена скорост или след употреба на упойващи вещества (алкохол). Водачите ще бъдат проверявани и за превоз на необезопасени товари. Акцията на КАТ ще продължи до 27 юли. Тя е част от инициативата на европейската организация на службите на пътна полиция TISPOL и се провежда едновременно на територията на всички страни-членки на Европейския съюз.

Освен проверките на КАТ, по пътищата на страната ще ни дебнат и представители на „Криминална полиция”. Тяхното внимание ще бъде насочено към трафика на емигранти, както и наличието на огнестрелни оръжия или забранени вещества, крадени стоки, издирвани лица и др. По време на извършване на проверката, представителите на КАТ ще използват метода „широкообхватен контрол”. Наред с всички останали проверки, служителите на КАТ ще проверяват водачите на МПС и за наличието на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” и винетни стикери. Вниманието на служителите на ДАИ пък ще бъде насочено основно към нерегламентираните превозвачи или т.нар. „черни таксита”, които превозват нерегламентирано пътници