Начало Общество КАТ с акция срещу високата скорост на пътя

КАТ с акция срещу високата скорост на пътя

СПОДЕЛИ
Ще се извършват и проверки са шофиране след употреба на алкохол и наркотици

От 10 юли „Пътна полиция“ започва операция по установяване на водачи, шофиращи с превишена скорост, както и на такива, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, съобщиха от МВР.

Акцията, която се провежда на територията на цялата  страна, ще продължи до 16 юли, уточни инспектор Николай Крушарски от Пътна полиция в ГДНП. Той отбеляза, че статистиката показва рязък спад на катастрофите, причинени от шофиране след употреба на алкохол.

„За първото шестмесечие на тази година те са 562, а за същия период на миналата година – 639, загиналите са  с 12 по-малко, в сравнение със същия период на 2019 г. Предприетият контрол и възможността за използването на технически средства дават своя превантивен ефект, сочи анализът на пътна полиция“, коментира инспектор Крушарски.

Той предостави и данни от  проведената от 25 юни до 01 юли специализирана полицейска операция за засилен контрол на дву, три и четириколесни моторни превозни средства. На територията на цялата страна са проверени 4 546 водачи, констатирани са 1 599 нарушения, за  които на 558 са съставени административни акта и 981 фиша.  За неизползване на защитни каски са санкционирани 87 водачи, 11 – за управление след употреба на алкохол, а 4-ма – под въздействието на наркотични вещества.  В рамките на акцията са установени и 84 неправоспособни лица, управлявали три и четириколесни моторни превозни средства.