Начало Здраве Кацаров: Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали...

Кацаров: Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19

СПОДЕЛИ

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят „зелен сертификат“. Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство.

Предстои да бъде обсъдено дали да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините. По думите му „зеленият сертификат“ е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун.

„Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от COVID-19 и да бъдеш лекуван в болница“, обясни Кацаров.

Стана ясно и че най-късно в понеделник системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят „зелен сертификат“. „С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест“, допълни той-

Здравният министър допълни, че големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват „зелените сертификати“, а от заведенията и магазините това няма да се очаква.