Начало Общество Катя Долджева отново взе Дриновската стипендия

Катя Долджева отново взе Дриновската стипендия

СПОДЕЛИ

Днес отбелязваме 174 години от рождението на професор Марин Дринив. Той е един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките (тогава Българското книжовно дружество). Първоначално образование получил в родния си град Панагюрище. Завършил Киевската духовна семинария, учил история и филология в Киев и в Москва, а по-късно работил в Австрия и Италия, а в края на дните си бил професор по славянознание в Харковския университет.

След Руско-турската война, по време на Временното руско управление на България (1878-1879), Марин Дринов участвал активно в изграждането на държавните устои на нова България: бил един от съставителите на първата българска конституция, заемал поста министър на просветата и духовните дела. По негово предложение София била избрана за столица на България.
 

Вчера под шарената сянка в двора на къщата-музей на Марин Дринов, учениците и учителите от ОУ "Проф. Марин Дринов" отбелязаха своя патронен празник. Специален поздрав към своите колеги и ученици отправи директорката на училището Екатерина Футекова.  

По традиция, за четвърта поредна година се връчи поименната стипендия "Марин Дринов". Стипендията е учредена преди 4 години от Община Панагюрище и "Асарел Мадет" АД, по силата на ежегоден дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на  млад, талантлив и  умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.  Първият български професор по история и член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от заможни и влиятелни панагюрски общественици. Студентската стипендия, учредена на негово име е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност. 

Тазгодишната носителка на стипендията е Екатерина Илиева Долджева – студент в Колумбия колидж – Чикаго, САЩ, специалност „Филмово изкуство и видео продукции“. Тя е носител на стипендията за втора поредна година, което е сигурно доказателство за нейния упорит труд, голям талант, себеотдаване и постоянство. Тъй като Екатерина отсъстваше от церемонията, наградата бе връчена на нейната майка от прокуриста на "Асарен Медет" АД Иван Дончев.

Специален поздрав към дриновци по повод патронния им празник отправи  зам.кмета по хуманитарни дейност Галина Матанова "…Бъдете горди, че имате възможността да се наречете Дриновци, пазете името и авторитета на своето училище,овладявайте нови светове на знанието със старание и любов, водени от вашите учители, които доказват през годините, че в училище ОУ"Проф. Марин Дринов" се държи на високия професионализъм, всеотдайност във работата, упорит труд съчетан с любов и желание, за постигане на общи мечти, каузи и желания…"

 

 

След официалното връчване на Дриновската стипендия, всички ученици и учители се отправиха към парка, където  поднесоха венци и цветя пред бюста на проф. Марин Дринов.За да поздравят своите приятели от Панагюрище за празника, в града ни пристигнаха и представители на други училища носещи името на великият българин проф. Марин Дринов, които също се преклониха пред паметника му. Цветя бяха поднесени и от децата на ОУ "Двайсти април" и СОУ "Нешо Бончев", които поздравиха своите връстници за празника.

Най-интересен беше празника на първолаците, които за първа година отбелязваха патрония празник в първото си училище. За проф.Марин Дринов разказва Ирина Ботева – уредник в усторическия музей на град Панагюрище.