Начало Култура Катя Зографова представя в Панагюрище юбилейната си книга „Словозографии“

Катя Зографова представя в Панагюрище юбилейната си книга „Словозографии“

СПОДЕЛИ
restorant

В Панагюрище продължават Юнските празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“.

Утре, 14 юни от 18:00 часа, в камерна зала на Театър Дом-паметник ще бъде представена книгата „Словозографии“ на Катя Зографова, финансирана по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.

Литературният спектакъл ще бъде с участието на Божидара Цекова. За музикалните интермедии на вечерта ще се погрижат цигуларят проф. Йосиф Радионов и пианистката Зорница Радионова. Събитието ще бъде водено от поетесата Мария Бегова.

Пътят ми е белязан от две съдбовни неслучайности, от две щастливи поличби: родена съм във великия малък град Панагюрище и това се е случило точно на 11 май, църковния празник на Светите братя Кирил и Методий! В сърцето на саможертвено величавото Априлско въстание съм орисана със словото… Може би затова то се стреми да бъде „словозографно.“ Вярвам, че колкото и да е преобразяван, смаляван и опошляван във времето българският език: „пръв сред славянските езици не само по време на възникване, но и по необикновената си красота и тържественост“ (акад. Дмитрий Лихачов), във високите си нива той си остава омайната и сладка реч на дядо Вазов, велемощното мрачно слово на Яворов, животворящите мъдри „глъбини“ на Дора Габе, първозданните „стихии“ на Багряна. Моите кумири…
Катя Зографова