Начало Интервюта Кирил Балдев – добрият пример, който връща надеждата, че България още ражда...

Кирил Балдев – добрият пример, който връща надеждата, че България още ражда прекрасни деца

СПОДЕЛИ

kiril-e1476860153744

Личният пример на един човек, е по-силен от думите. Животът, делата проповядват повече от приказките.

Във време, в което все повече се говори за липсата на качества у младите хора, загуба на морал и ценности, ще ви запозная с Него – Добрия пример. Добрият пример, който връща надеждата, че България още ражда прекрасни деца.

Той е бъдещето, в което трябва да се вкопчим и да се стремим – стари, млади – без значение. Той е добрият пример, от който имаме нужда.

Той е Кирил Балдев.  На 15 години е и е от пазарджишкото село Звъничево. Събира книги и ги дарява на библиотеките в района. До момента, момчето, което е настанено в социален дом за деца без родителска грижа, е успяло да осигури над 2000 тома за читалните.

Кирил учи в ПМГ „Константин Величков“-Пазарджик. Занимава се с благотворителност, като има две успешни кампания зад гърба си – „Да спасим книга“ и „Да помогнем на бездомните животни в Пазарджик“.

Посещава школа по актьорско майсторство в Младежки дом-Пазарджик. Пише стихотворения и разкази, но все още няма издадена книга. Участвал е в редица конкурси.

Кирил се свърза с репортер на ПИА, за да разкаже историята си и вдъхнови повече хора да последват неговия пример.

Искам просто да покажа, че България има надежда, защото добри хора съществуват. Аз се занимавам с благотворителни каузи и това за мен е нещо прекрасно! Да изкараш живота си с доброта и нежност, да помагаш на нуждаещите се. Искам да покажа на България,че всички ние трябва да сме добри, за да оцелеем и пребъдем!”, така започва разговорът с Кирил.

Младият благодетел споделя, че се занимава с благотворителност от една година.

Кое те провокира да започнеш с благородните каузи?

 • Направи ми впечатление,че хората вършат добри дела само ако има повод или нещо организирано, например базар. Реших сам да помагам и сам да решавам кога и как да помагам. Смятам, че за да помогнеш на някого, трябва да го почувстваш, да го поискаш, без повод, без да очакваш нещо в замяна!

За една година имаш две успешни кампании зад гърба си. Разкажи ни за инициативата „Да спасим книга”.

 • Кампанията „Да спасим книга“ приключи за 2016 година и много читалищни библиотеки бяха подкрепени с книги. Сред тях са библиотеката в с.Костенец, библиотеката в с.Звъничево, библиотеката в гр.Пазарджик и библиотеката към НЧ “Христо Ботев“ – гр.Пазарджик.
 • Дарени са общо на 2000 тома от различен жанр, както втора ръка, така и нови книги.
 • Кампанията стартира и през 2017 г. с инициатива за събиране на книги за читалището в с. Хитрино. През първия месец на годината ще се съсредоточим именно към дейности за това читалище. Няма значение какви книги ще изпращате – от класически или модерни автори, български или чуждестранни. Също така кампанията ще се опита да подкрепи учениците с ученически пособия като тетрадки, химикали и други подходящи за учебния процес в основно училище. Всеки, който желае, може да закупи ученически пособия за училището.

Бил ли си в Панагюрище и с какви впечатления остана от града, библиотеката?

 • Бил съм в Панагюрище. Градът е чудесен, а библиотеката ме грабна с архитектурата си. За съжаление нямах много време, за да я посетя и разгледам. Знам, че се радва на голяма посещаемост и с удоволствие бих дарил книги за панагюрските читатели.

Как съучениците ти реагират на това, с което се занимаваш? Чувстваш ли подкрепата им или се чувстваш неразбран?

 • Чувствам се изолиран.Те не виждат доброто, а само лошото. Малка част от младите хора се интересуват от благотворителност. Моите познати и приятели изобщо не говорят за тези неща, а най-лошото е, че някои дори се подиграват. Днешното поколение няма примери, от които да се учи на добро … Но аз съм оптимист и вярвам, че доброто е заразно!

Спомена, че пишеш стихове. Какво те вдъхновява?

 • Вдъхновявам се от всичко. Пиша, защото обичам да изливам чувствата и емоциите си на лист хартия. След това се чувствам по-добре, пречистен съм!

Какво ще пожелаеш на себе си и читателите на ПИА?

 • Пожелавам си най – вече здраве и доброто да остане в мен, защото ако човек го има, то ще бъде щастлив и ще прави и другите хора щастливи.
 • На читателите на ПИА желая здраве и късмет. Хора, ние сме добри, просто трябва да повярваме в себе си и в другите!

 

4 КОМЕНТАРА

 1. Историята на това момче е като лъч светлина, който проблясва на фона на многобройната пошлост и липсата на ценности при подрастващите.Това е пример за добра перспектива на бъдещето българско поколение.Пример- ненужен на консуматорското и комерсиалното общество в България! Ирония, но истина! Успех на Кирил и всички млади хора които са като него!
  0  0